
Suroviny
4 porce
- 750 g telecího masa
- 2 šalotky (fotila jsem 3, ale použila nakonec jen 2)
- pár lístků čerstvé šalvěje
- 100 ml bílého suchého vína
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
- bílý pepř
- hladká mouka
- máslo + olej
Postup přípravy receptu
-
Telecí maso odblaníme, zbavíme zbytků šlach a nakrájíme na kousky.
-
Osolíme, okořeníme bílým pepřem a obalíme v hladké mouce, přebytečnou oklepeme. Maso je lepší, pokud se nevejde všechno na pánev, obalit těsně před vložením, jinak se bude mouka lepit.
-
V hlubší a širší pánvi rozpálíme máslo, do kterého přilijeme trochu oleje, aby se nepřepalovalo. Maso ze všech stran postupně opékáme do hněda a pak jej vyjmeme.
-
Do výpeku přidáme najemno nakrájené šalotky a listy šalvěje, necháme obojí zesklovatět a vrátíme zpět maso. Podlijeme vínem, necháme částečně vypařit a poté při dušení podléváme již pouze mírně vodou nebo vývarem. Dusíme do změknutí masa.
-
Nakonec vlijeme smetanu, provaříme a dochutíme solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Můžeme podávat třeba se šťouchanými brambory, noky nebo těstovinami.
Myslím, že není třeba k tak jemnému masu přidávat žádné výraznější ingredience, bohatě postačí chuť šalvěje a vína.
Inspirovala jsem se v časopisu Apetit.