Koláč z kompotu

144
- reklama -

Suroviny

1 kompot (meruňkový, broskvový)
cca 2 dl podmáslí nebo kefíru, kyšky
2 vejce
2,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku oleje
2 rovné KL jedlé sody
Drobenka:
6 dkg másla
hrnek hnědého cukru
hrnek polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Kompot slijeme přes cedník, ovoce pokrájíme nadrobno, necháme stranou a šťávu doplníme podmáslím do půllitru. Nalijeme do mísy, přidáme vejce, olej a mouku smíchanou s jedlou sodou. Vznikne nepříliš tuhé těsto. Nalijeme na pekáč (dala jsem na 30×40 cm, příště dám na ten největší). Poklademe ovocem a připravíme drobenku.


    Zobrazit celý recept

  2. Protože ji nerada hňácám, dělám ji tak, že máslo rozehřeji v hlubší pánvi, zamíchám cukr, potom mouku a je hotovo.
    Drobenkou posypeme připravený koláč – je jí hodně, opravdu zasypeme, těsto není moc sladké. Pečeme asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 170 st. C.

Poznámka od kuchařky

Příště udělám na větší plech, aby byl koláč nižší a to ze dvou kompotů, tam asi nebude vůbec přidané podmáslí, jen šťáva z a více ovoce.