Červené zelí na víně,dušené s jablkem a křenem

58
- reklama -

Suroviny

1 menší hlávka červeného zelí /cca 900 g pokrájená na jemné nudličky
1 velká cibule pokrájená nadrobno
1 velké,kyselejší jablko nastrouhat na na hrubém slzičkovém struhadle
1 velká brambora nebo 2 menší brambory nastrouhat na jemném slzičkovém struhadle
3 pl nastrouhaného křenu na jemném slzičkovém struhadle
2 kl soli
2 pl sádla
400 ml červeného vína
sůl
ocet
cukr krupice na dochucení
dle potřeby horká voda na dolévání
pl=polévková lžíce
kl=kávová lžička

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubšího hrnce dáme pokrájené zelí a celé zalijeme horkou vodou. Necháme 4minuty bez pokličky povařit a pak vodu slijeme.


    Zobrazit celý recept

  2. V dalším větším hrnci na rozehřátém sádle osmahneme do zlatavé barvy cibuli, přilijeme víno a přidáme spařené zelí. Osolíme 2lžičkani soli, přidáme cca 2lžíce octa, 2lžíce cukru, promícháme a přiklopíme poklicí. Na slabém plameni dusíme 10minut.

  3. Poté přidáme nastrouhané jablko, brambory a křen. Podle potřeby dolijeme trochou vody, promícháme a za občasného míchání vaříme pod poklicí ještě 10-15minut.

  4. Ochutnáme a bude-li potřeba, doplníme solí, octem, cukrem.
    Můžeme podávat ihned po uvaření, nebo necháme uležet do druhého dne.