Kvašená zelenina „Mixle v piksle“

78
- reklama -

Suroviny


Různé druhy zeleniny:
zelí bílé
červené zelí
červená řepa
mrkev
cibule
celer
ředkev
sůl (na 1 kg zeleniny asi 15 g)

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu očistíme a na robotu nakrouháme. Ve velké míse ji promícháme se solí (můžeme přidat i kmín) a napěchujeme do zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem. Zeleninu ve sklenicích co nejvíce stlačíme, abychom z ní dostali ven všechen vzduch.

  2. Nad zeleninou by měl zůstat asi 1 cm vytlačené vody. Pokud tomu tak není, vodu dolijeme, sklenice uzavřeme, naskládáme na plech nebo tác s vyšším okrajem (pro zachycení vytékající šťávy)a necháme v teple kvasit.

  3. Voda vzpění, víčka se nafouknou a po jejich opětovném „spadnutí“ je hotovo – proces trvá přibližně 2 dny, podle teploty v místnosti.

  4. Poté sklenice zvenku omyjeme a dáme do chladna. Zeleninu můžeme konzumovat ihned po vykvašení nebo ji skladovat v chladu a postupně ji odebírat. Podáváme jako přílohu k pokrmům nebo samostatně,jako super zdravý salát, jen pokapanou kvalitním olejem.