Suroviny
- 500 ml domaciho labanu (jogurtu, viz. odkaz nize)
- 5 hrnků plnotučného mléka
- 3/4 hrnku sušeného mléka
- 1/2 hrnku jogurtu
- 300 ml zakysane smetany
- lzicka soli
Postup přípravy receptu
-
Jogurt, smetanu a sůl promícháme.
-
Směs nalijeme do plátěného (nebo jiného propustného) pytlíku, zavážeme a pověsíme nad misku. Necháme odkapat minimálně 24 hodin (můžeme nechat až 2 dny).
-
Nejprve necháme odkapávat v chladu, pokud chceme docílit hustšíi konzistence, necháme odkapat při pokojové teplotě.
-
Skladujeme v uzavřené nádobě maximálne tři týdny.
-
Pokud chceme skladovat déle, několik měsíců, z co nejhustšího sýra tvarujeme rukama kuličky, které potřeme olivovým olejem, položíme na tác, vložíme do chladničky a necháme minimálně 5 hodin tuhnout (idealní je pres noc).
-
Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem.
-
Podle potreby kuličky používáme.
-
Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný mírně štípě na jazyku. Je mozne ho dále ochutit ruznými přísadami například chilli, česnekem, paprikou nebo cibulí.
Poznámka od kuchařky
Labane je v arabskem svete velmi oblibeny. Podava se jako predkrm, soucast hlavni tabule nebo ve forme pomazanek. V horkych mesicich je podavan s vychlazenym melounem.
Vykapanou syrovatku muzeme uchovat a pouzit do testa pri peceni napr. chleba.