Arabsky labane (jogurtovy syr)

44
- reklama -

Suroviny

500 ml domaciho labanu (jogurtu, viz. odkaz nize)
5 hrnků plnotučného mléka
3/4 hrnku sušeného mléka
1/2 hrnku jogurtu
300 ml zakysane smetany
lzicka soli

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt, smetanu a sůl promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Směs nalijeme do plátěného (nebo jiného propustného) pytlíku, zavážeme a pověsíme nad misku. Necháme odkapat minimálně 24 hodin (můžeme nechat až 2 dny).

  3. Nejprve necháme odkapávat v chladu, pokud chceme docílit hustšíi konzistence, necháme odkapat při pokojové teplotě.

  4. Skladujeme v uzavřené nádobě maximálne tři týdny.

  5. Pokud chceme skladovat déle, několik měsíců, z co nejhustšího sýra tvarujeme rukama kuličky, které potřeme olivovým olejem, položíme na tác, vložíme do chladničky a necháme minimálně 5 hodin tuhnout (idealní je pres noc).

  6. Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem.

  7. Podle potreby kuličky používáme.

  8. Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný mírně štípě na jazyku. Je mozne ho dále ochutit ruznými přísadami například chilli, česnekem, paprikou nebo cibulí.

Poznámka od kuchařky

Labane je v arabskem svete velmi oblibeny. Podava se jako predkrm, soucast hlavni tabule nebo ve forme pomazanek. V horkych mesicich je podavan s vychlazenym melounem.

Vykapanou syrovatku muzeme uchovat a pouzit do testa pri peceni napr. chleba.

http://www.toprecepty.cz/recept/31221-tradicni-dom…