Vánočka – Mazanec

58
- reklama -

Suroviny

600 g hladké mouky
70 g Hery
2 vejce
2,5 dcl mléka
1 kvasnice
1/2 citronu
2 lžíce oleje
20 dkg cukru
2 lžíce rumu
1 lžička soli
rozinky
mandle
vlašské ořechy
vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

  1. Hrozinky dáme do skleničky s rumem – na chvíli je necháme zahřát v mikrovlné troubě.

  2. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek.

  3. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kvásek, olej, rozpuštěnou Heru, šťávu a citronovou kůru z 1/2 citronu, rum (z namočených hrozinek), celá vejce, sůl. Řádně vypracujeme těsto, které necháme kynout.

  4. Po vykynutí vytvoříme na vále 9 copů, které zapleteme. Nejdříve upleteme ze 4 copů spodní část, dále ze 3 copů prostřední část a ze 2 copů horní část vánočky. V průběhu pletení vsouváme do vánočky kousky vlašských ořechů, sekané mandle a hrozinky.

  5. Po upletení vánočku potřeme vajíčkem, spevníme zabodnutím cca 4 špejlí (aby se nám vánočka nerozjela při pečení). A necháme ještě 10 minut kynout na plechu (s pečícím papírem).

  6. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme prvních 8minut na 200°C a potom ještě cca 20minut na 150°C.

Poznámka od kuchařky

Někdy je potřeba přidat při zadělávání těsta více mouky, těsto může být řídké (podle toho, jaká jsou např. vajíčka). Lze péct jako vánočku na Vánoce i jako mazanec na Velikonoce.