Kubbe nijje – arabsky tatarak

81
- reklama -

Suroviny

Tatarák:
400 g hovězí svíčkové nebe kvalitními hovězího zadního masa
400 g bulguru
3 lžička mletého nového koření
1 lžička římského kmínu
1 lžička skořice
2 lžička majoránky
5 lžiček mletý sladké papriky
harissa (dle chutí)
sůl
pepř
olivový olej
Dušená směs:
400 g mletého hovězího masa (doporučují kvalitní zadní, umleté doma)
4 velké cibule
2 lžičky mletého nového koření
1 lžička koření sumah
1 lžička skořice
1 lžička majoránky
olivový olej
sůl
pepř
olivový olej
pražené piniové oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Bulgur zalijeme studenou vodou, nechame vsaknout tekutinu a zmeknout, cca 20 minut. Behem teto doby bulgur nekolikrat promneme v dlanich. Pote vlozime do kusu platna, nebo jineho prodysneho materialu a vymackame prebytecnou tekutinu.

  2. Maso na tatarak nejmene 3x umeleme. Musi byt hodne jemne. Muzeme pouzit i food procesor, kterym maso rozsekame najemno.

  3. Pridame vsechno koreni, olivovy olej a rukama radne promichame. Pridame mekky bulgur a dlanemi celou smes cca 10 minut treme. Behem teto doby prilevame studenou vodu, cca 80 ml. Dle potreby dochutime soli a peprem.

  4. Cibuli nakrajime na hrubo a na olivovem oleji pomalu restujeme do mekka. Oleje dame hodne, cibule musi lehce plavat. Cibule nesmi zmenit barvu, pouze zmeknout.

  5. Pote pridame mlete maso, koreni, rozmichame (jednotlive umlete kousky masa od sebe dobre oddelime) a cca 15 minut dusime. Odstavime a primichame oprazene piniove orisky.

  6. Pri servirovani se ze syrove smesi rukou odebere kousek, naaranzuje se na maly talirek a posype se dusenou smesi. Podava se s pita chlebem, zeleninovymi misami a salaty.

Poznámka od kuchařky

Toto jidlo je v arabskem svete nedilnou soucasti svatebni hostiny. Arabske svatby mivaji vysokou ucast (300 – 1500 osob; i vice), proto se na pripravu tohoto pokrmu najimaji doporuceni kuchari, kteri se cely vecer staraji pouze o tento chod. Kazdy pridava jiny podil koreni, proto pokazde chutna jinak.

Do smesi se muze pridat i muskatovy orisek (cerstve strouhany), ktery je v arabskem svete velkym sporem. Tradicne je obsazen ve vetsine arabskych pokrmu, ovsem islam jeho uzivani zakazuje (diky jeho omamnym ucinkum na organismus).