Suroviny
4 porce
- 8-12 kuřecích paliček (podle velikosti)
- 250 ml kefíru
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžíce sušené cibule
- černý pepř
- bílý pepř
- sůl
- hladká mouka
- mletá sladká paprika
- mleté chilli
- olej na smažení
- —
- 1/2 zelí čerstvé (nebo 1/4 velké hlávky bílého zelí)
- 1 větší mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 250 g majonézy
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce vinného octa
- šťáva z 1/2 citrónu
- bílý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme salát Coleslaw. Do velké mísy dáme majonézu, cukr, vinný ocet, citrónovou šťávu, osolíme, opepříme a dobře prošleháme. Zelí nakrájíme na drobnější čtverečky (odstraníme košťál a silnější žebra), mrkev na tenké proužky a oloupaný celer i cibuli nadrobno. Přidáme do mísy s dresinkem a dobře promícháme. Přikryjeme, uložíme do ledničky a necháme vychladit.
-
Kuřecí paličky dáme do mísy a zasypeme paprikou, sušeným česnekem, chilli, tymiánem, sušenou cibulí, oběma pepři a vydatně osolíme. Promícháme a necháme asi hodinu odležet. Poté přilijeme kefír, opět dobře promícháme a necháme marinovat několik hodin nebo do druhého dne.
-
Ve větší plošší nádobě (např. pekáči) promícháme hladkou mouku s mletou paprikou, solí a chilli. Ve směsi obalíme kousky kuřete (dobře přitlačíme – „varhánky“ na povrchu jsou žádoucí) a smažíme na velmi rozpáleném oleji dozlatova. Přendáme do pekáčku a pečeme při 160°C zakryté 20 minut, odkryté dalších 10 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme maso asi 10 minut „oschnout“ a podáváme s vychlazeným salátem a bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Podle pořadu Kluci v akci (mírně poupraveno)
Na téma „kuře jako z KFC“ jsem už vyzkoušela řadu receptů, ale tenhle se mi zdá nejvydařenější, stejně tak salát – ten je opravdu autentický.