
Suroviny
35 – 40 ks (dle velikosti)
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- 1/2 lžíce sušeného droždí
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- (hrnek = 200ml)
- olej na smaženi
- na sirup:
- 1,5 hrnek cukru
- 1,5 hrnek vody
- pár kapek citronové šťávy
- trochu růžové vody (esence)
- (hrnek = 200 ml)
Postup přípravy receptu
-
Sirup: Vodu, ruzovou esenci a cukr rozmichame, privedeme k varu, zakapneme citronovou stavou a svarime na sirup, cca 15 minut. Pote odstavime.
-
Testo: Kukuricnou moucku rozmichame ve vode. Mouku prosijeme, pridame cukr, sul, drozdi a promichame. Prilijeme olej, rozmichanou moucku a vytvorime mekke, jemne testo, ktere lehce lepi.
-
Na teplem miste nechame cca 1/2 hodinky kynout.
-
Pote z testa tvorime male kulicky (zhruba velikosti tresni) a ve vetsi vrstve oleje smazime do zlatova. Kulicky v oleji zvetsi objem. Kulicky v oleji promichavame, aby se rovnomerne osmazily ze vsech stran.
-
Pote je prendame na papirovy ubrousek, nechame okapat prebytecny olej, cca 10 vterin a jeste horke macime v sirupu, kde je cca 10 vterin promichavame, pote prendame na talir.
Poznámka od kuchařky
Toto cukrovi se pripravuje v mesici Ramadanu, coz je postni mesic. Pust zacina rannim usvitem a konci zapadem Slunce. Ukoncuje se vetsinou datlemi a mlekem nebo vodou. Pote je servirovano mnoho masitych pokrmu, salatu, pomazanek a ovoce. Nakonec se podava cukrovi, kde nesmi chybet prave Awami.
Arabove toto cukrovi konzumuji samostatne, ja bych klidne pridala nejaky dip v podobe kremu nebo slehacky.