Awami – smazene kulicky v sirupu

62
- reklama -

Suroviny
35 – 40 ks (dle velikosti)

2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
1/2 lžíce sušeného droždí
1/4 hrnku oleje
1 hrnek vody
1 lžíce cukru
špetka soli
(hrnek = 200ml)
olej na smaženi
na sirup:
1,5 hrnek cukru
1,5 hrnek vody
pár kapek citronové šťávy
trochu růžové vody (esence)
(hrnek = 200 ml)

Postup přípravy receptu

  1. Sirup: Vodu, ruzovou esenci a cukr rozmichame, privedeme k varu, zakapneme citronovou stavou a svarime na sirup, cca 15 minut. Pote odstavime.

  2. Testo: Kukuricnou moucku rozmichame ve vode. Mouku prosijeme, pridame cukr, sul, drozdi a promichame. Prilijeme olej, rozmichanou moucku a vytvorime mekke, jemne testo, ktere lehce lepi.

  3. Na teplem miste nechame cca 1/2 hodinky kynout.

  4. Pote z testa tvorime male kulicky (zhruba velikosti tresni) a ve vetsi vrstve oleje smazime do zlatova. Kulicky v oleji zvetsi objem. Kulicky v oleji promichavame, aby se rovnomerne osmazily ze vsech stran.

  5. Pote je prendame na papirovy ubrousek, nechame okapat prebytecny olej, cca 10 vterin a jeste horke macime v sirupu, kde je cca 10 vterin promichavame, pote prendame na talir.

Poznámka od kuchařky

Toto cukrovi se pripravuje v mesici Ramadanu, coz je postni mesic. Pust zacina rannim usvitem a konci zapadem Slunce. Ukoncuje se vetsinou datlemi a mlekem nebo vodou. Pote je servirovano mnoho masitych pokrmu, salatu, pomazanek a ovoce. Nakonec se podava cukrovi, kde nesmi chybet prave Awami.

Arabove toto cukrovi konzumuji samostatne, ja bych klidne pridala nejaky dip v podobe kremu nebo slehacky.