
Suroviny
dortová forma průměr 25cm
- 140 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru
- 40 g moučkového cukru
- 160 g změklého másla
- 2 velká vejce (nebo 3 menší)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g nahrubo nasekané hořké čokolády
- 100 g nahrubo nasekané ořechy
- Hruškový kompot (0,7 l nebo v plechovce)
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 3 lžíce šťávy z hrušek
- 1 lžíce rumu
- 50 g hořké čokolády
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce horké vody
- zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 170st.
-
Ořechy, mouku s práškem do pečiva, cukry, máslo a vejce dáme do mixéru (nebo šlehače podle možností) a jednoduše jen rychle promícháme, aby se vše spojilo (nevadí hrudky).
-
Vmícháme ½ hrušek (na drobounké kostičky) a těsto urovnáme do dortové formy.
-
Nahoru narovnáme zbytek hrušek (na plátky), posypeme třtinovým cukrem a pečeme na 160-170st. asi 40-45min.
-
Zatímco se piškot peče, využijeme čas a nachystáme zbývající suroviny. Marmeládu rozehřejeme s hruškovou šťávou a rum přidáme až před vlastním potíráním piškotu.
-
Čokoládu+máslo+vodu rozpustíme v hrnku nad vroucí vodou, až se vše pěkně spojí.
-
Jakmile je piškot upečen, ještě horký ho lžící polijeme marmeládou a pocákáme čokoládou. Dáme vychladit, ale už vlažný můžeme naříznout.
-
Ozdobíme zakysanou smetanou – já chtěla řez polít, ale zakysanka byla poctivě hustá,že se dala se málem krájet.
Poznámka od kuchařky
Čerpala jsem z Apetitonline.
Koláč je vlhký a díky hrubým ořechům a hruškám pěkně křupe.
Hrušky mají výhodu proti jablkům, že zůstanou pevné a „nezmizí“ v piškotu.