
Suroviny
4 skleničky
- 150 g másla
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 3 lžíce rumu
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 4 středně velká jablka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 2 lžičky moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s vanilkovým cukrem a odložíme stranou.
-
Vejce s cukrem a rumem chvilku šleháme, až se začne tvořit pěna, pak postupně přilijeme rozehřáté máslo, přitom stále ještě šleháme.
Mouku smícháme s kypřícím práškem a zamícháme do vaječné směsi. -
4 skleničky o obsahu 300 ml vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Na dno každé skleničky dáme asi 2 cm vysokou vrstvu těsta. Na těsto naklademe připravené jablečné plátky, trochu je zmáčkneme a na ně dáme další vrstvu těsta, sklenky plníme jen do dvou třetin.
Skleničky naskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut. -
Mandlové lupínky smícháme s moučkovým cukrem.
Po 20 minutách plech vytáhneme z trouby, mandlové lupínky rozdělíme navrch skleniček a plech vrátíme ještě na 15 minut do trouby. -
Když jsou koláčky upečené, plech vyndáme z trouby a každou skleničku ihned uzavřeme víčkem. Necháme vychladnout a uchováme v chladu.
Takto připravené koláče vydrží nejméně 2 týdny čerstvé.
Můžeme je jíst rovnou ze skleničky lžičkou, třeba jako svačinu v práci nebo ve škole nebo je opatrně vyklopíme a nakrájíme na plátky.