Suroviny
- 12 dkg cukr písek
- 9 dkg másla
- 3 žloutky
- 18 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- sníh ze 3 bílků
- 3 lžíce vlažného mléka
- šťáva z půlky citronu
- 2 hruškové kompoty
- 3 sáčky dortového želé
- 10 dkg hořké čokolády
- šlehačka
- čokoládové hobliny
- vaječný koňak
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si necháte okapat na sítu kompot. Pak ušleháte sníh, utřete cukr s máslem a žloutky, zatřete mléko a citronovou šťávu a postupně vmícháte mouku střídavě se sněhem z bílků.
-
Množství odpovídá velké dortové formě a peče se asi 15 minut v horkovzdušné troubě při 160°C. Upečený korpus necháte vystydnout, můžete lehce pomazat zavařeninou a pokladete okapanými hruškami.
-
Šťávu z kompotu, pokud vám nestačí, doplníte na cca 730 ml vodou, odeberete zhruba 2 dcl a zamícháte v hrníčku práškové čiré dortové želé, zbytek dáte vařit spolu s čokoládou.
-
Do vařící tekutiny vmícháte rozpuštěné želé, pomalu povaříte, od doby varu tak 30-40 vteřin. Necháte minutku zchladnout a pomalu polijete hrušky.
-
Po cca 30 minutách je želé ztuhlé a můžete ozdobené šlehačkou a čokoládovými hoblinkami nebo vaječným koňakem podávat.
-
Oproti čokoládovému pudinku, kterému se zdánlivě podobá, má s čokoládou daleko lepší chuť a konzistenci a máte jistotu, že brzy ztuhne tak, že půjde krájet.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáte hruškový kompot, ale čerstvé hrušky, můžete kompot uvařit čerstvý, nazapomeňte přitom na badyán a hřebíček
Těsto na korpus je výborné i na jakoukoliv třenou buchtu, případně na bábovku nebo beránka