Plněné cuketky (kusa mahsi)

49
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg malých cuket (každá max. 10 cm dlouhá; cca 12 ks)
1 hrnek (200 ml) středně zrnné rýže
1 rovná lžička mleteno nového koření
1/4 lžičky skořice
sůl
olivový olej
menší brambor
Na omáčku:
2 kg zralých rajčat
mletý kardamom
mletá skořice
mleté nové koření
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Omyta rajcata prepulime, vlozime do hrnce, zalijeme cca 250 ml vody, osolime a pod poklickou dusime do mekka.


    Zobrazit celý recept

  2. Uvarenou rajcatovou smes propasirujeme pres sito a dochutime soli, cukrem, kardamomem, mletym korenim a skorici.

  3. Cuketky omyjeme, odstranime stopky a vydlabeme (viz. foto). Nedlabeme prilis na tenko, varem by se cukety rozvarily.

  4. Ryzi dukladne proplachneme a na trosce olivoveho oleje, spolu s korenim, lehce oprazime. Osolime.

  5. Jednotlive cuketky plnime ryzovou smesi. Neplnime az po okraj, pouze o trochu mene nez polovina vysky kazde cukety.

  6. Kazdou cuketu uzavreme klinkem bramboru a vlozime do rajske omacky. Pod poklickou (na strednim plameni) cca 1 hodinu varime.

  7. Podavame bud samostatne nebo s pecivem. Ja podavam s ryzi.

Poznámka od kuchařky

Do naplne je mozne pridat mlete hovezi ci jehneci maso.

U nas je druh malych cuket bezne k dostani po cely rok. V CR je mozne nahradit mladymi cuketami.