Suroviny
4 porce
- 1 kg malých cuket (každá max. 10 cm dlouhá; cca 12 ks)
- 1 hrnek (200 ml) středně zrnné rýže
- 1 rovná lžička mleteno nového koření
- 1/4 lžičky skořice
- sůl
- olivový olej
- menší brambor
- Na omáčku:
- 2 kg zralých rajčat
- mletý kardamom
- mletá skořice
- mleté nové koření
- cukr
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Omyta rajcata prepulime, vlozime do hrnce, zalijeme cca 250 ml vody, osolime a pod poklickou dusime do mekka.
-
Uvarenou rajcatovou smes propasirujeme pres sito a dochutime soli, cukrem, kardamomem, mletym korenim a skorici.
-
Cuketky omyjeme, odstranime stopky a vydlabeme (viz. foto). Nedlabeme prilis na tenko, varem by se cukety rozvarily.
-
Ryzi dukladne proplachneme a na trosce olivoveho oleje, spolu s korenim, lehce oprazime. Osolime.
-
Jednotlive cuketky plnime ryzovou smesi. Neplnime az po okraj, pouze o trochu mene nez polovina vysky kazde cukety.
-
Kazdou cuketu uzavreme klinkem bramboru a vlozime do rajske omacky. Pod poklickou (na strednim plameni) cca 1 hodinu varime.
-
Podavame bud samostatne nebo s pecivem. Ja podavam s ryzi.
Poznámka od kuchařky
Do naplne je mozne pridat mlete hovezi ci jehneci maso.
U nas je druh malych cuket bezne k dostani po cely rok. V CR je mozne nahradit mladymi cuketami.