![„Čokoláda kam se podíváš“ Čokokuličky s pařížskou šlehačkou_5ff95c791662e.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/cokolada-kam-se-podivas-cokokulicky-s-parizskou-slehackou_5ff95c790aeb1.jpeg)
Suroviny
- 2 kelímky 40% šlehačky (po 200ml)
- 4 mléčné čokolády
- 2 vejce
- 50g másla
- 60g hladké mouky
- 150ml vody
- čokoládová poleva (2 čokolády na vaření a 2 tyčinky ledové kaštany)
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravte pařížskou šlehačku. Do větší teplovzdorné mísy (ale raději ne nerezové) nalijte obě šlehačky a přidejte 4 mléčné čokolády nalámané na malé kousky.
-
Mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Při stálém mícháním vařečkou, nebo gumovou stěrkou nechte čokoládu rozpustit a důkladně ji vmíchejte do smetany až vznikne kompaktní hnědá směs.
-
Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice přes noc (pařížská šlehačka musí být úplně vychladlá, jinak se vám ji nepodaří ušlehat).
-
Teď je na řadě odpalované těsto. Do kastrůlku se 150ml vody nakrájejte na malé kousky 50g másla a zahřívejte na mírném plameni až se máslo rozpustí a voda začne mírně vřít.
-
V té chvíli přisypte 60g hladké mouky (nejlépe typu 00) a neustále míchejte, až se vám vytvoří bochánek těsta a dno kastrůlku pokryje bílý povlak.
-
Stáhněte těsto z ohně, nechte je mírně vychladnout a přidejte 2 dobře rozšlehaná vejce. Opět důkladně promíchejte, až se suroviny spojí do kompaktní hmoty podobné lepivé bramborové kaši.
-
Papír na pečení potřete rozpuštěným máslem a důkladně pokropte studenou vodou (viz tipy a triky) a vyložte jím plech. Zapněte troubu na 200°C.
-
Z těsta tvořte pomocí kávové lžičky (nebo cukrářského sáčku) malé hromádky (asi tak centimetr až centimetr a půl velké) a nezapomínejte na dostatečné rozestupy, protože se kuličky v troubě hodně nafouknou a mohly by se vám spojit.
-
Připravený plech vložte do trouby asi na 25 minut (doba pečení hodně závisí na velikosti kuliček a typu trouby). Troubu rozhodně během pečení neotvírejte!!!, jinak vám uteče pára a namísto kuliček budete mít placky. Jakmile se kuličky upečou (začnou výrazně vonět a zbarví se do zlatohněda) vyndejte je z trouby a plech přesuňte na mřížku chladnout.
-
Zatímco kuličky chladnou, vyšlehejte si pařížskou šlehačku (nejlépe elektrickým šlehačem viz tipy a triky) a naplňte jí cukrářský sáček s tenkým hvězdicovým zakončením.
-
Do každé kuličky pak udělejte ostrým nožem dírku, naplňte ji pomocí sáčku pařížskou šlehačkou a uložte do ledničky ztuhnout.
-
Nakonec si rozehřejte v míse postavěné nad hrnec s mírně vroucí vodou suroviny na čokoládovou polevu a každou kuličku v ní namočte (nejlépe tak, abyste zakryly otvor po plnění šlehačkou).
-
Polomáčené kuličky přesuňte na plech pokrytý potravinovou fólií nebo pečicím papírem a opět uložte ztuhnout do ledničky. Servírujte vychlazené.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/cokokulicky-s-par…