
Suroviny
- 6 větších brambor upečených nebo uvařených ve slupce, oloupaných a pokrájených na plátky
- 3 lžíce másla
- 3 větší cibule pokrájené
- konzerva sardelových filetů
- 1,5 hrnku šlehačky (smetany ke šlehání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Osmažíme cibuli na středním ohni na másle do zlatova.
-
Mělkou zapékací misku vymažeme máslem a vyrovnáme 1/3 pokrájených brambor do rovnoměrné vrstvy, na ně ½ osmažené cibule, polovinu nadrobno posekaných ančoviček, posolíme a opepříme dle chuti, vyrovnáme vrstvu druhé třetiny brambor, zbylou cibuli, druhou polovinu ančoviček, opět osolíme a opepříme a zakončíme vrstvou z poslední třetiny brambor.
-
Brambory pokropíme olejem z konzervy po sardelkách, položíme několik kousků másla a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 10 minut.
-
Brambory přelejeme polovinou šlehačky a pečeme dalších 20 minut. Potom snížíme teplotu trouby na 150°C, brambory přelejeme zbytkem šlehačky a pečeme dle potřeby cca 30 minut. Podáváme s běžnými zeleninovými přílohami.
Poznámka od kuchařky
Klasická švédská receptura, sardelí, nebo jak oni říkají „anchovy“ používají až o polovinu více…