
Suroviny
            4 porce
							
    
- Kvas:
- 300 ml žitné chlebové mouky
- 240 ml vlažné vody
- Kyselo:
- 800 ml kuřecího vývaru
- hrst kmínu
- 15 g sušených hub
- 100 ml vody
- 200 g brambor
- 100 ml kvásku
- 30 g vepřového sádla
- 150 g cibule
- 2 vejce
- pažitka
Postup přípravy receptu
- 
Postup pro kvásek: 
 Do vyšší nádoby o objemu minimálně 1 litr nasypeme 100 ml mouky a přilijeme 80 ml vlažné vody, aby po rozmíchání vzniklo husté těsto. Nádobu uzavřeme potravinářskou fólií a zajistíme gumičkou. Necháme stát při pokojové teplotě.
 Do druhého dne by se měly objevit drobné bublinky. Do nádoby přisypeme dalších 100 ml mouky a vodu tak, aby opět vzniklo těsto hustější konzistence. Opět uzavřeme fólií a necháme stát.
 Do dalšího dne kvásek výrazně nabude na objemu a bublinky budou větší. Opět zopakujeme postup z minulého dne .
 Do čtvrtého dne kvásek opět nabude a bubliny budou velké. Tento den můžeme kvásek použít, nebo ještě krmení kvásku zopakovat a použít až další den.
- 
Postup na kyselo: 
 Sušené houby zalijeme vodou a necháme 30 minut odstát. Do kuřecího vývaru přidáme kmín, namočené sušené houby a brambory nakrájené na kostky. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pak přidáme kvas rozmíchaný s vodou. Vaříme do změknutí brambor.
- 
Do menší pánve dáme sádlo a cibuli nakrájenou na kostičky. Zpěníme a přidáme vejce, umícháme tak, aby zůstala tekutá. Umíchaná vejce přidáme do polévky a nakonec přisypeme nasekanou pažitku. Dle potřeby dosolíme. 
Poznámka od kuchařky
Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).
 
            