Slaná roláda se sýrem a hroznovým vínem

95
- reklama -

Suroviny

3 bílky
3 lžíce studené vody
na špičku nože sůl
3 žloutky
7 zarovnaných lžic hrubé mouky (80 g)
Náplň:
300 g Lučiny
140 g Nivy
50 g mandlových špalíčků
přibližně 30 kuliček hroznového vína (záleží na velikosti)
na ozdobení
tavený sýr Ring (100 g balení ve střívku)
na zabalení alobal cca 35 cm dlouhý

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Plech vyložíme pečicím papírem.


    Zobrazit celý recept

  2. Ručním elektrickým šlehačem na stupeň č. 4 ušleháme bílky společně s vodou a solí do takové hustoty, že když mísu otočíme dnem vzhůru, bílky v ní zůstanou. Přidáme žloutky a lehce je prošleháme. Rychlost šlehače snížíme na stupeň č.1, po lžíci přidáváme mouku a lehce vmícháváme.

  3. Těsto vlijeme na předem přichystaný plech s pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby a na 170°C a pečeme do zrůžovění cca 5-6 minut (záleží, jakou máme troubu, já mám plynovou).

  4. Vytáhneme z trouby, necháme 2 minutky zchladnout a společně s pečicím papírem zamotáme do rolády.

  5. Než roláda vychladne, nasekáme mandlové špalíčky na drobnější kousky a nivu rozmačkáme vidličkou.

  6. Roládu opatrně rozbalíme a odstraníme pečicí papír.

  7. Na piškotový plát naneseme lučinu a stěrkou opatrně, abychom těsto nepotrhali, ji stejnoměrně rozetřeme. Posypeme nivou, mandlemi a poklademe hroznovým vínem.

  8. Poté plát opatrně zavineme do rolády, dáme na alobal spojem dospod a alobal uzavřeme. Dáme odpočinout do lednice, stačí na 1 hodinu.

  9. Z rolády krájíme 2 cm široké plátky. Z kraje střívka sýru Ring uděláme dírku, kterou sýr protlačujeme a na hřbetu každého ukrojeného plátku rolády tvoříme vlnovky, nebo jinou ozdůbku.

  10. Můžeme také celou roládu potřít sýrem, posypat nasekanými mandlemi a teprve pak krájet.

Poznámka od kuchařky

Měla jsem udělané větší množství „Bezkonkurenční domácí Lučiny“od Bibinky a honila nás mlsná, ale na něco slaného.Měla jsem ještě Nivu a hrozny,tak mě napadla náplň, kterou jsem zde uvedla. Těsto jsem použila z rodinného receptu na nastavovaný piškot, jen jsem vynechala cukr a přidala trošku soli. Mouku jsem odměřovala lžící z klasického příborového servisu.

Našla jsem tady jednu slanou roládu od žížalky, kterou přidávám do podobných.

http://www.toprecepty.cz/recept/30389-bezkonkurenc…