Zapečené houskové knedlíky

186
- reklama -

Suroviny
4 porce

400 g houskového knedlíku
200 g salámu Gothaj
1 kelímek šlehačky 33 %
5 syrových vajec
máslo
sůl
pepř čtyř barev

Postup přípravy receptu

  1. Houskový knedlík nakrájíme na kolečka a následně na malé kostičky. Stejně tak to uděláme s malou „štanglí“ salámu Gothaj.


    Zobrazit celý recept

  2. Do misky si rozklepneme pět čerstvých vajec, které rozšleháme, a přilijeme k nim celý obsah kelímku se šlehačkou. Lehce osolíme, opepříme a ještě promícháme.

  3. Nachystáme si zapékací misku (na uvedené množství je vhodná miska o objemu dvou litrů). Misku si vymažeme máslem. Do vymazané misky nasypeme polovinu nakrájených kostiček houskového knedlíku.

  4. Na tuto vrstvu dáme nakrájené kostičky Gothaje a opepříme čerstvě mletým pepřem čtyř barev. Vše zasypeme zbylou polovinou nakrájeného houskového knedlíku a zalijeme šlehačkou s rozmíchanými vejci. Na povrchu ještě opepříme a zlehka povrch posypeme jemnou rohlíkovou strouhankou.

  5. Na takto „zasněžený“ obsah zapékací misky položíme čtyři tenké plátky másla.

  6. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme nezakryté cca 30 minut, dokud nám povrch krásně nezezlátne. Vynikající přílohou je okurkový salát. Zdobíme sekanou šalotkou a pažitkou.

Poznámka od kuchařky

Musím konstatovat, že se nejedná o recept tzv. ze zbytků, ale bylo zcela cílené tento recept uvařit dle receptu z knihy „Vaříme s Apetýtem“ vydané Českým rozhlasem Brno v roce 2002.

Je opravdu nutné nepodcenit kvalitu použitých surovin (šlehačku nenahradit mlékem, živočišné máslo nenahradit rostlinným a Gothaj napodobeninou Gothaje bez masa. Poté si opravdu pochutnáte i na tak jednoduchém pokrmu.