![Grilovaná skládanka s červenou čočkou_5ff9493eca258.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/grilovana-skladanka-s-cervenou-cockou_5ff9493eb9726.jpeg)
Suroviny
1 porce
- 200 g vařené červené čočky
- polovina červené papriky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 lžíce pórku nakrájeného na proužky
- ½ lilku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na centimetrová kolečka, z obou stran osolíme a necháme asi hodinu vypotit.
-
Pak je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Na olivovém oleji opékáme dočervena spolu s paprikou nakrájenou na menší kousky. Zeleninu přendáme na talířek a potřeme mašlovačkou olivovým olejem, do kterého jsme přidali jeden rozmačkaný stroužek česneku.
-
Na stejné pánvi pak opečeme na trošce oleje pórek, přidáme k němu uvařenou červenou čočku, stroužek česneku (nebo podle chuti i víc), osolíme a opepříme.
-
Řapíkatý celer nakrájíme na kostičky a na jiné pánvi, na lžičce olivového oleje, krátce restujeme. Pak přidáme balzamiko, cukr a restujeme, dokud se tekutina neodpaří a celer není pokrytý lesklou „glazurou“.
-
Misku si vypláchneme studenou vodou a na její dno položíme kousek papriky, pak plátky lilku, vrstvu čočkovo-pórkové směsi, opět papriku, lilek a končíme čočkou.
-
Vyklopíme na talířek, lehce zakápneme olivovým olejem, okolo rozložíme řapíkatý celer a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji: zkuste si „svůj kopeček“ posypat balkánským sýrem. Místo čočky můžeme použít kuskus, rýži atd.
A jak to celé vzniklo? Zbyla nějaká zeleninka z víkendové grilovačky a takhle to dopadlo 🙂