Výborný chleba s malinami a bílou čokoládou

63
- reklama -

Suroviny

400 g chlebové pšeničné mouky
280 ml vlažné vody
7 g sušeného droždí
7 g soli
150 g nakrájené bílé čokolády (Chocolate chips)
100 g čerstvých malin
směs krupice
a mouky na podsypání
olivový olej na vymázaní a hnětení

Postup přípravy receptu

  1. V míse smíchame mouku, sůl, droždí (droždí dáváme vždy na opačnou stranu než sůl). Přidáme zhruba dvě třetiny odměřené vody a zamícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Postupně přidáváme vodu, dokud se nám vše krásně nespojí. Vytáhneme z mísy a dáme na pracovní plochu, kterou místo podsypání moukou polijeme trochou olivového oleje a propracováváme těsto, dokud není krásně pružné a hladké (asi 10 minut ručního hnětení).

  3. Mísu, kde jsme těsto zadělávali, vymažeme trochou olivoveho oleje (aby se nám kynoucí těsto nelepilo na strany) a dáme do ní naše propracované těsto, zakryjeme utěrkou nebo strčíme do velkého mikrotenového pytlíku a dáme někam do tepla na vykynutí (mě máma naučila dávat ho do trouby, tam má klid) 1-2 hodiny, nebo až je ho alespoň jednou tolik.

  4. Smícháme si stejné množstvi chlebové pšeničné mouky a krupice (ať máte celkem 150-200g, i když nevyužijete vše, dá se to použít třeba na podsypání ciabatty, uděla se krásnější kůrka).

  5. Po té, co nám těsto nakynulo, tak ho trochu stlačte prsty do dolíku tak jak je v míse, nasypte si tam maliny a čokoládové kousky a trochu zapracujte přidané suroviny. Pořádně si pomoučete pracovní plochu moučno-krupicovou směsí a přesuňte na ni těsto . Těsto bude dost lepivé díky tekutině z malin, ale nebojte se toho a přidejte moučnou směs podle potřeby.

  6. Těsto má být trošku lepivé. Toto druhé hnětení je jen na zapracování přidaných surovin a přidani moučné směsi na udrženi struktury těsta.

  7. Pokud máte košík na chleba, tak je to prima, pokud ne, tak formu na chleba nebo i na dort (pak bude chleba kulatý).

  8. Ať už si zvolíte kteroukoliv možnost, tak forma/košík se musí pořádně pomoučit moučnou směsí.

  9. Dejte těsto do formy, do velkého pytlíku či zakryjte utěrkou (vrch těsta pomoučit taky, aby se nepřilepil) a nechat kynout asi hodinu – bude jednou tak velké.

  10. Předehřejte si troubu na 190 stupňů, na spodek trouby dejte pekáč, aby se nahřál – na něj se pak nalije asi litr vody, aby se vytvořila pára při pečení.

  11. Nachystejte si pekáč s pečícím papírem ,který také pořádně pomoučete směsí. Opatně vyklopte nakynutý chleba na tento plech. Pokud se mu z formy nechce, tak mu budete muset trochu pomoci, ale snažte se udržet co nejvíce vzduchu v těstě, co to jen půjde.

  12. Nalijte vodu do pekáče, co je v troubě, strčte tam plech s chlebem a pečte asi 40 minut.

  13. Chleba je hotový, pokud je zlatý z vrchu a po poklepáni zní dutě. Pro ty, co si nejsou úplně jistí, tak to zkuste špejlí,jako u dortu.

Poznámka od kuchařky

Záleží na mouce, možná budete potřebovat vody o kousek mín možná o kousek víc.