Suroviny
- 400 g chlebové pšeničné mouky
- 280 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 7 g soli
- 150 g nakrájené bílé čokolády (Chocolate chips)
- 100 g čerstvých malin
- směs krupice
- a mouky na podsypání
- olivový olej na vymázaní a hnětení
Postup přípravy receptu
-
V míse smíchame mouku, sůl, droždí (droždí dáváme vždy na opačnou stranu než sůl). Přidáme zhruba dvě třetiny odměřené vody a zamícháme.
-
Postupně přidáváme vodu, dokud se nám vše krásně nespojí. Vytáhneme z mísy a dáme na pracovní plochu, kterou místo podsypání moukou polijeme trochou olivového oleje a propracováváme těsto, dokud není krásně pružné a hladké (asi 10 minut ručního hnětení).
-
Mísu, kde jsme těsto zadělávali, vymažeme trochou olivoveho oleje (aby se nám kynoucí těsto nelepilo na strany) a dáme do ní naše propracované těsto, zakryjeme utěrkou nebo strčíme do velkého mikrotenového pytlíku a dáme někam do tepla na vykynutí (mě máma naučila dávat ho do trouby, tam má klid) 1-2 hodiny, nebo až je ho alespoň jednou tolik.
-
Smícháme si stejné množstvi chlebové pšeničné mouky a krupice (ať máte celkem 150-200g, i když nevyužijete vše, dá se to použít třeba na podsypání ciabatty, uděla se krásnější kůrka).
-
Po té, co nám těsto nakynulo, tak ho trochu stlačte prsty do dolíku tak jak je v míse, nasypte si tam maliny a čokoládové kousky a trochu zapracujte přidané suroviny. Pořádně si pomoučete pracovní plochu moučno-krupicovou směsí a přesuňte na ni těsto . Těsto bude dost lepivé díky tekutině z malin, ale nebojte se toho a přidejte moučnou směs podle potřeby.
-
Těsto má být trošku lepivé. Toto druhé hnětení je jen na zapracování přidaných surovin a přidani moučné směsi na udrženi struktury těsta.
-
Pokud máte košík na chleba, tak je to prima, pokud ne, tak formu na chleba nebo i na dort (pak bude chleba kulatý).
-
Ať už si zvolíte kteroukoliv možnost, tak forma/košík se musí pořádně pomoučit moučnou směsí.
-
Dejte těsto do formy, do velkého pytlíku či zakryjte utěrkou (vrch těsta pomoučit taky, aby se nepřilepil) a nechat kynout asi hodinu – bude jednou tak velké.
-
Předehřejte si troubu na 190 stupňů, na spodek trouby dejte pekáč, aby se nahřál – na něj se pak nalije asi litr vody, aby se vytvořila pára při pečení.
-
Nachystejte si pekáč s pečícím papírem ,který také pořádně pomoučete směsí. Opatně vyklopte nakynutý chleba na tento plech. Pokud se mu z formy nechce, tak mu budete muset trochu pomoci, ale snažte se udržet co nejvíce vzduchu v těstě, co to jen půjde.
-
Nalijte vodu do pekáče, co je v troubě, strčte tam plech s chlebem a pečte asi 40 minut.
-
Chleba je hotový, pokud je zlatý z vrchu a po poklepáni zní dutě. Pro ty, co si nejsou úplně jistí, tak to zkuste špejlí,jako u dortu.
Poznámka od kuchařky
Záleží na mouce, možná budete potřebovat vody o kousek mín možná o kousek víc.