Mátovo mandlové pesto

40
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

2 hrsti listů čerstvé máty
1 stroužek prolisovaného česneku
3 lžíce mletých neloupaných mandlí
špetka hrubé mořské soli
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhaného Parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Mátu opláchneme a necháme na utěrce zaschnout.

  2. Pak do hmoždíře nasypeme sůl, listy máty a jednu lžíci mandlí. Třeme asi 5 minut, pak přidáme zbylé lístky máty a mandle.

  3. Opět usilovně třeme, dokud se hmota nespojí.

  4. Pak do ní nasypeme strouhaný parmazán a česnek, promícháme, podle chuti ještě dosolíme a pomalu přiléváme olivový olej, dokud nedosáhneme jednolité konzistence.

  5. Místo mandlí lze použít piniové oříšky.

    Z uvedného množství získáme cca 4 lžíce pesta.

Poznámka od kuchařky

Pesto je výborné k jehněčímu masu, úžasné je k rybám, stejně jako ke grilovanému vepřovému. Hodí se samozřejmě i na špagety a všude tam, kde jsme zvyklí .-)

Můžeme sterilovat v troubě, ale i zamrazit.