
Suroviny
3 – 4 porce
- 6 plátků nízkého roštěnce
- 150 g prorostlé slaniny (Lopenická)
- hladká mouka
- čerstvě mletý pepř čtyř barev
- 0,5 sáčku koření na roštěnky od Avokáda
- 0,5 l masového vývaru (nebo kostka Masoxu)
- 3 větší cibule
- sůl
- vepřové sádlo
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso z nízkého roštěnce nakrájíme na plátky. Po obvodu lehce nakrojíme asi na třech místech a to proto, aby se nám maso nekroutilo. Plátky osolíme, opepříme a bohatě posypeme z obou stran směsí koření na roštěnky. Necháme v chladu odležet.
-
Mezitím si připravíme tlakový hrnec a dáme si do něj rozpustit dvě lžíce vepřového sádla.
-
Cibule nakrájíme najemno a stejně tak nakrájíme na malé kostičky i slaninu. Společně je poté vložíme do rozpáleného sádla a promícháme.
-
Opečeme do tmavší barvy a přidáme plátky roštěné, které z obou stran zlehka opečeme, jen aby se maso hezky zatáhlo a nepouštělo tolik šťávy.
-
Podlijeme masovým vývarem (nemáme-li, použijeme kostku Masoxu).
-
Tlakový hrnec uzavřeme a „tlakujeme“ 25 minut.
-
Poté opatrně plátky masa vyjmeme a základ na omáčku lehce poprášíme lžicí hl. mouky.
-
Necháme 10 minut provařit a poté omáčku rozmixujeme ponorným mixérem skoro do hladka. Rozmixovanou omáčku scedíme přes sítko a vmícháme kousek másla pro zjemnění a lesk.
-
Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
-
Maso opatrně vrátíme do hotové omáčky a podáváme s vařenou rýží.