Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

111
- reklama -

Suroviny

12 krajíčků bílého toustového chleba
cca 10 dkg změklého másla (část na vymazání zapékací misky)
hrušková povidla
200 ml tekuté smetany ke šlehání
cca 300 ml mléka
3 vejce
pokrájené vlašské ořechy
cukr moučka
cukr krupice
vanilkový lusk nebo vanilla bourbon

Postup přípravy receptu

  1. Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky – máslem nahoru.

  2. Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky – postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl.

  3. Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne.

  4. Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek :-)))