Pohanka pražená

133
- reklama -

Suroviny

3 dl pohanky tmavé
2 PL sádla
2 dl vřící vody
1 dl vody z namočených hub
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V kastrólu si rozpustím sádlo, pohanku na něm opražím. Stáhnu při tom oheň na minimum.

  2. Jak se pohanka natáhne tukem, zaliju vřící osolenou vodou, do které jsem přidal vodu z hub.

  3. Podržím pohanku na malém ohni, až vtáhne vodu a šup s ní do vyhřáté trouby a nechám jí tam tak 40 minut pod pokličkou na 120°C.

Poznámka od kuchařky

Pohanka je na trhu ve dvou základních provedeních. První jemná je pohanka bílá, kdy se semeno loupe mechanicky a pohanka tmavá – pražená, kdy se loupe termicky – zahřáním na teplotu kolem 200 stupňů Celsiových. Z bílé pohanky ještě dostaneme koupit „kaszka krakowska“ což je pohanka pomletá na jemnost – zhruba – naší krupicové kaše.