Suroviny
1 – 2 porce
- větší hrst vyloupaných krevet
- 1 oliheň kalamáry
- 1 mrkev
- 1/2 červené papriky
- 2 jarní cibulky
- 1 polévková lžíce pálivé chilli omáčky
- 1 polévková lžíce kečupu
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce ústřicové omáčky nebo teriyaki
- 1 polévková lžíce bílého vinného octa nebo rýžového octa
- 1 polévková lžíce cukru
- nastrouhaný kousek zázvoru(stačí tak 1cm)
- 1 posekaný stroužek česneku
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Oliheň očistíme (viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi.
-
Poté musíme vyjmout průsvitné „péro“, které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.
-
Nakrájíme jej na kousky.
-
Krevety zbavíme hlavy a krunýře, popř. u větších vyjmeme střívko.
-
Ve woku nebo pánvi si rozehřejeme olej a nejprve opečeme zprudka, max. 3 min oliheň, ke konci asi minutku chapadla.
-
Vyjmeme a vložíme krevety. Jakmile změní barvu na oranžovou, taktéž vyjmeme.
-
Do woku přidáme mrkev a papriku nakrájenou na jemné proužky. Restujeme cca 5 minut, pak přidáme zbytek ingrediencí, omáčky, ocet, cukr, jarní cibulky, sůl, česnek a zázvor a prováříme 5 minut, pak vrátíme zpět prohřát oliheň a krevety.
Poznámka od kuchařky
Olihně, chobotnice a sépie musíme připravovat velmi zprudka a krátce nebo naopak dlouho, min. 30 minut dusit. Jinak budou tvrdé a gumové.