Suroviny
4 porce
- 300-400 g fazolek
- 200 g nové brambory nebo 5 středních brambor/
- 3 malinkaté čerstvé mrkvičky – mrkvičkové bejby = nemusí být
- 20 g oleje (ne olivový)
- 1,5 polévkové lžíce hladká mouka
- 200 ml sladká smetana na vaření
- 2 polévkové lžíce másla
- cukr
- ocet
- sůl na dochucení
- kopr dle chuti minimum 2 PL vrchovatě
- 2 ks střední bobkový list
- 8 kuliček pepře
- 1/2 muškátový oříšek vcelku
- 1 bujón zeleninový – kvalitnější
Postup přípravy receptu
-
Očistíme fazolku a mrkvičku nakrájíme na 2 cm a mrkvičky na kolečka. Do většího hrnce si dáme 1,2 litru vody, přidáme bujón, dva střední bobkové listy, 8 kuliček pepře, a nastrouháme půlku z muškátového oříšku a nakonec lžičku soli.
-
Struhadlo neodkládáme a ani oříšek, na závěr se bude dochucovat. Do vařícího přidáme fazolky, po 10 minutách mladou mrkvičku a vaříme.
-
Očistíme si brambory, nakrájíme. Nové na větší kousky, ať se nám nerozvaří. Po 20 minutách přidáme připravené brambory k polévce.
-
Na suché pánvičce si uděláme jíšku, mouku jenom nechat rozvonět, přidáme lžíci oleje, rozmícháme a po minutě vypneme. Do horké jíšky přidáme bohatou lžíci másla a mícháme do jeho rozpuštění.
-
Přilijeme smetanu, vše rozmícháme a počkáme, až se nám fazolky uvaří doměkka a přidáme k nim jíšku. Provaříme a přidáme půlku připraveného nasekaného kopru.
-
Teď dochutíme 3 lžičky cukru, 3 lžíce octa, osolíme. Ochutnáme a přidáváme ocet nebo cukr a muškátový oříšek dle chuti. Vypneme, dáme navrch lžíci másla a necháme 20 minut dojít.
-
Ochutnáme, někdy je potřeba po 20 minutkách ještě dosolit. Před podáváním přidáme zbytek kopru anebo ho dáme až na talíři do polévky.
Poznámka od kuchařky
Recept je z kalendáře, autorka je Jana Horecká. Postup receptu je podstatně upraven. Jsou ponechány a přidány některé suroviny. V puvodním receptu nebyl kopr, což si nedovedu představit, fazolka a bez kopru , to se nepočítá.v Puvodním receptu nebyl muškátový oříšek ,ale mletý muškátový květ, co se neosvědčilo! Jeho nahrazení oříškem byla dobrá volba.Vzhledem k podstatným úpravám receptu a autorství jeho fotografie mohu dát souhlas s jeho volným šířením jak,textu i fotky.