Domácí chléb pšenično žitný

279
- reklama -

Suroviny
2 bochníky

600 g chlebové žitné mouky
400 G pšeničné hladké mouky
1 kostka droždí
15 g soli
5 g kmínu
600 ml vlažné vody
25 ml octa
(různá zrníčka a semínka na dochucení a posypání)
sezamová semínka
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme sypké suroviny, přidáme vodu, ocet a hněteme. Až pak zapracujeme rozdrobené kvasnice, protože nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Podle chuti přidáme semínka (česnek) restovanou cibulku.


    Zobrazit celý recept

  2. Nelekejte se, těsto je dost lepivé. Stěrkou stáhneme těsto ze stěn misky a utvoříme bochánek (stěrkou). Necháme v misce kynout 80 minut na teplejším místě.

  3. Na plech si připravíme pečící papír. Před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250°C. Vložíme pekáč se dvěma bochníky, které jsme potřeli vodou a posypali kmínem, sezamem, lněným semínkem nebo slunečnicovým semínkem (záleží na vás).

  4. Troubu postříkáme vodou (já dělám mašlovačkou). Rychle zavřeme troubu aby se nám udělala pára. Takto pečeme 3 minuty. Pak otevřeme na chviličku dvířka trouby a odvětráme (stačí necelá minutka).

  5. Troubu přepneme na 180°C a pečeme 40 minut. Chvilku před koncem pečení mašlovačkou lehce potřeme bochníky vodou a pečeme na 250°C (stačí 3-4 minutky). Špejlí vyzkoušíme jestli je dost propečený.

Poznámka od kuchařky

Můžete kombinovat různé mouky a jejich poměry (nám však chutná nejvíce tato směs). Můžete přidávat různá semínka a zrníčka, slaninu nebo třeba úžasnou restovanou cibulku z prodejny U Salvátora. Nejlepší je jen tak s čerstvým máslem.

Recept je jednoduchý, jen musíte mít dost času na to, aby vám těsto vykynulo.