Suroviny
2 bochníky
- 600 g chlebové žitné mouky
- 400 G pšeničné hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 15 g soli
- 5 g kmínu
- 600 ml vlažné vody
- 25 ml octa
- (různá zrníčka a semínka na dochucení a posypání)
- sezamová semínka
- slunečnicová semínka
Postup přípravy receptu
-
Smícháme sypké suroviny, přidáme vodu, ocet a hněteme. Až pak zapracujeme rozdrobené kvasnice, protože nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Podle chuti přidáme semínka (česnek) restovanou cibulku.
-
Nelekejte se, těsto je dost lepivé. Stěrkou stáhneme těsto ze stěn misky a utvoříme bochánek (stěrkou). Necháme v misce kynout 80 minut na teplejším místě.
-
Na plech si připravíme pečící papír. Před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250°C. Vložíme pekáč se dvěma bochníky, které jsme potřeli vodou a posypali kmínem, sezamem, lněným semínkem nebo slunečnicovým semínkem (záleží na vás).
-
Troubu postříkáme vodou (já dělám mašlovačkou). Rychle zavřeme troubu aby se nám udělala pára. Takto pečeme 3 minuty. Pak otevřeme na chviličku dvířka trouby a odvětráme (stačí necelá minutka).
-
Troubu přepneme na 180°C a pečeme 40 minut. Chvilku před koncem pečení mašlovačkou lehce potřeme bochníky vodou a pečeme na 250°C (stačí 3-4 minutky). Špejlí vyzkoušíme jestli je dost propečený.
Poznámka od kuchařky
Můžete kombinovat různé mouky a jejich poměry (nám však chutná nejvíce tato směs). Můžete přidávat různá semínka a zrníčka, slaninu nebo třeba úžasnou restovanou cibulku z prodejny U Salvátora. Nejlepší je jen tak s čerstvým máslem.
Recept je jednoduchý, jen musíte mít dost času na to, aby vám těsto vykynulo.