Suroviny
2 porce
- 1 kg japonské rýže ( přirozeně po uvaření lepí)
- 10 archů sušené řasy nori
- 1 tuba křenu wasabi
- 1 sáček sushi rýže
- 1 sáček nakládaného zázvoru
- japonská sojová omáčka ( např. Kikkoman)
- sezamová semínka
- 1 okurka
- krabí tyčinky
- losos
- avokádo atd.
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme.
-
Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým sushi octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená.
-
Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prsty, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži.
-
Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájeného lososa nebo krabími tyčinkami apod.
-
Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky.
-
Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori. Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.
-
Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky.
-
Dáme na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější !
Zajídáme nakládaným zázvorem, aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem.