Bušin borůvkový koláč na plech

87
- reklama -

Suroviny
plech do trouby

Těsto:
400 g polohrubé mouky
3 čerstvá vejce
1/4 l mléka
100 g Hery
90 g cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
kousek Hery na vymazání plechu
trochu hrubé mouky na posyp plechu
Ovoce:
borůvky nebo jiné ovoce (raději více)
Žmolenka/drobenka:
máslo
cukr
hrubá mouka
Na dokončení:
cukr (dle kyselosti ovoce lepší vanilkový cukr)

Postup přípravy receptu

  1. Oddělené 3 žloutky a Heru spolu s cukrem utřeme do pěny a přidáme mouku s práškem do pečiva + vanilkový cukr a zamícháme spolu s odraženým mlékem.
    Opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

  2. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech.

  3. Borůvky také rovnoměrně rozprostřeme na celý plech a podle kyselosti ovoce ještě přisladíme. Chuť zlepší zase i vanikový cukr. Pečlivě posypeme žmolenkou. Počítáme, že čím je ovoce vlhčí (vodnaté), tím je nutné více žmolenky (např. – borůvky, rybíz apod).

  4. Dáme péci do předehřáté trouby na 180°C . Doba dle trouby se pohybuje mezi 40 – 50 minutami. Těsto je na kraji růžové, případně zkusíme špejlí lepivost.

Poznámka od kuchařky

Stejné těsto používáme i na meruňky, hustě pokládané vypeckované višně, i švestky, angrešt, rebarboru a dle vaší fantazie.

Třeme čočkovitým nástavcem Heru, cukr, žloutky

Dále už jen vše metlami ručního mixeru. – Úžasně rychlé a snadné.

Pouze sníh vmíchat ručně + rozprostření na plech.