![Uzený jazyk na zelenině v omáčce z červeného vína_5ff92d5b43955.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/uzeny-jazyk-na-zelenine-v-omacce-z-cerveneho-vina_5ff92d5b33248.jpeg)
Suroviny
2-4 porce
- 2 vepřové uzené jazyky
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- bobkový list
- 1 mrkev
- 150 g celeru
- 2 polévkové lžíce sádla
- 1 polévková lžíce slivovice
- 1 polévková lžíce rajčatového pyré
- 2,5 dcl vývaru
- 1,5 dcl červeného vína
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce smetany
Postup přípravy receptu
-
Jazyky vložíme do horké vody. Jednu cibuli nakrájíme na kolečka a společně s bobkovým listem přidáme k jazykům, osolíme, a necháme asi hodinu vařit. Jazyky opláchneme studenou vodou a sloupneme z něj kůži.
-
Druhou cibuli nasekáme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Sádlo rozpustíme na pánvi a jazyky ze všech stran osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž osmahneme.
-
Vše zalijeme slivovicí. Vmícháme rajčatové pyré a opět osmahneme. Obsah pánve přemístíme do hrnce, zalijeme vývarem, červeným vínem a přisolíme.
-
Přikryjeme poklicí a dusíme až je zelenina měkká. Mezitím několikrát uzené obrátíme. Jazyky vyjmeme z hrnce a udržujeme teplé.
-
Omáčku povaříme, dochutíme česnekem, pepřem a solí. Mouku smícháme s trochou studené vody a omáčku zahustíme. Závěrem zjemníme trochou smetany. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.