
Suroviny
- 250 g špaldová mouka
- 250 g celozrnná mouka pšeničná (plnohodnotná)
- 1/2 kostky droždí
- lžička cukru
- mléko asi 200 ml
- 1 vejce
- sůl (slabá lžička)
Postup přípravy receptu
-
Kvásek už nedělám. Do žádných kynutých těst, nikam, kde mají práci kvasnice. Vždy je v mističce rozmíchám se lžičkou cukru – ony se během minutky úplně rozpustí a v tekutém stavu jimi zadělám těsto ze všech zbylých surovin. Mléko přidávám vlažné, možná spíše teplé, radši opatrně, aby těsto nebylo moc řídké, i když je lepší a snazší řidší těsto dosypávat moukou, než moc tuhé těsto ředit tekutinou.
-
Takto zadělané těsto nechám vykynout ( asi 45 min na teplém místě ) , pak do něho zapracuji rozkrájený kousek celozrnného pečiva ( v mém případě trhankový chléb ), vyválím knedlík a nechám kynout, než se začne vařit voda v hrnci (5 – 10 min). Vařím celkem 20 minut, po 10 minutách otáčím. Po vyndáni okamžitě rozkrojím nití.
Poznámka od kuchařky
Kdo se pročetl až sem, je mu jasné, že jde o obyčejný houskový knedlík, jen z celozrnné mouky. Je možná trochu „drsnější“ chuti, ale zasytí příjemně a na delší dobu, než jeho klasický bráška. Je to jen alternativa, ale přidala jsem ji, protože mi chutná…









