Suroviny
3 – 4, podle velikosti brambor
- 12 středně velkých brambor
- bobkový list
- lžička kmínu
- 200-300 g listového špenátu
- stroužek česneku
- 3 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 80 g goudy
- 12 plátků anglické slaniny
- 2 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Brambory se slupkou předem vaříme s bobkovým listem a kmínem v osolené vodě 15 minut. Scedíme, oloupeme a necháme vychladnout.
-
Opraný listový špenát několik minut povaříme a dáme okapat. Česnek posekáme a spolu se špenátem dusíme na lžíci másla 4 minuty, osolíme a opepříme.
-
Brambory podélně rozpůlíme, opatrně vydlabeme, polovinu naplníme špenátem smíchaným se strouhaným sýrem, druhou polovinou přikryjeme a ovineme plátkem slaniny. Rozehřejeme olej a 2 lžíce másla, brambory potřeme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C asi 15 minut.
-
Já dávám ty vydlabané kousky brambor zapéct mezi slaninové brambory a trochu je také pomastím zbytkem másla s olejem, někdy i posypu špetkou nějakého koření.
Slaninové brambory podáváme buď jako samostatný pokrm, nebo i jako přílohu např. k minutkovým masům. Velice vhodný je k nim zeleninový salát.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Teletext, upraveno