Brambory ve slanině plněné špenátem

78
- reklama -

Suroviny
3 – 4, podle velikosti brambor

12 středně velkých brambor
bobkový list
lžička kmínu
200-300 g listového špenátu
stroužek česneku
3 lžíce másla
sůl
pepř
80 g goudy
12 plátků anglické slaniny
2 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Brambory se slupkou předem vaříme s bobkovým listem a kmínem v osolené vodě 15 minut. Scedíme, oloupeme a necháme vychladnout.

  2. Opraný listový špenát několik minut povaříme a dáme okapat. Česnek posekáme a spolu se špenátem dusíme na lžíci másla 4 minuty, osolíme a opepříme.

  3. Brambory podélně rozpůlíme, opatrně vydlabeme, polovinu naplníme špenátem smíchaným se strouhaným sýrem, druhou polovinou přikryjeme a ovineme plátkem slaniny. Rozehřejeme olej a 2 lžíce másla, brambory potřeme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C asi 15 minut.

  4. Já dávám ty vydlabané kousky brambor zapéct mezi slaninové brambory a trochu je také pomastím zbytkem másla s olejem, někdy i posypu špetkou nějakého koření.
    Slaninové brambory podáváme buď jako samostatný pokrm, nebo i jako přílohu např. k minutkovým masům. Velice vhodný je k nim zeleninový salát.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Teletext, upraveno