![Bylinkové kuře na sušených rajčatech_5ff925ec4d094.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/bylinkove-kure-na-susenych-rajcatech_5ff925ec3b4fe.jpeg)
Suroviny
- 2 kuřecí čtvrtky (rozdělené v kloubu)
- 2 střední cibule (nakrájené na čtvrtky či třetinky)
- 6 – 7 stroužků česneku (oloupané, ale v celku)
- 8 – 10 sušených rajčat
- 1 dcl vína
- 1/3 hrnku strouhaného Parmezánu
- 2 menší snítky rozmarýnu
- 3 lžíce nakrájené pažitky
- 3 lžíce nakrájené petrželové natě
- 1 1/2 lžíce nakrájeného libečku
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- mleté chilli papričky
- případně koření Pečené kuře
Postup přípravy receptu
-
Troubu si rozehřejeme na 200°C. Do pekáče dáme rajčata. Z vrchní části si můžeme maso velmi mírně osolit, opepřit a zaprášit sladkou paprikou, protože jej zprvu budeme péct kůží dolů, ale je fajn, když už do sebe začne nasakovat nějakou chuť.
-
Naskládáme jej do pekáče a okořeníme si druhou stranu. Tentokráte ještě použijeme chilli, jen trošku Pečeného kuřete a zasypeme bylinkami (ale jen půlkou, zbytek musí zbýt pro pečení po obrácení masa).
-
Z rozmarýnu si otrháme pár lístků, částí posypeme maso, část si dáme bokem a zbytek snítek dáme do pekáče. Okolo masa poházíme cibuli a stroužky česneku, podlijeme vodou a dáme péct.
-
Pečeme asi 50 minut (aspoň jednou v průběhu tohoto času si maso polijeme výpekem), poté pekáč vytáhneme, maso obrátíme a můžeme ještě jednou trochu opepřit, zaprášit sladkou paprikou a nakonec provedeme stejný postup s chilli, kořením a zbytkem bylinek.
-
Teď i nastává ideální čas pro víno. Přikryté pečeme 20-30 minut. Pak sundáme víko, přilijeme trochu vody, snížíme teplotu na 180°C a dopékáme, dokud se neudělá kůrčička, občas ještě maso poléváme výpekem.
-
Úplně nakonec mě napadla taková ujetá věc, posypat maso parmezánem a dát to ještě na chvilku zapéct.
Poznámka od kuchařky
Byt krásně voněl, hlavně rozmarýn byl výrazný. Rajčata se vypekla do šťávy a ztratila na své slanosti, naopak cibule jejich chuť nasákla a chutnala výborně. A maso a bylinky většinou nikdy nezklamou ;).