
Suroviny
4 porce
- 150 g řapíků z řapíkatého celeru
- 250 g cibule
- 500 g rajčat
- 550 g cukety
- 300 g masitějších paprik
- olej na smažení
- sůl
- mletý pepř
- 1-2 vejce na osobu
- lístky celeru na ozdobu
- pro masožravce uzenina osmažená na troše oleje
Postup přípravy receptu
-
Očistíme si všechnu zeleninu.
-
Cibuli a řapíky nakrájíme na drobné půlměsíčky.
-
Rajčata nařízneme do kříže a spaříme horkou vodou. Poté ochladíme, sloupneme slupky, přepůlíme, vyřízneme bubáky a rajčata nakrájíme na větší kousky.
-
Pokud máme mladou cuketu, nakrájíme ji i se slupkou na menší kostičky. Je-li trošku větší, oloupeme ji, přepůlíme a vydlabeme část dužiny s jádry. Poté cuketu nakrájíme na kostičky a vydlabaný vnitřek použijeme do zeleninové polévky.
-
Papriky zbavené semínek nakrájíme na širší proužky.
-
Do kastrolu na rozrhřátý tuk dáme na 3minuty orestovat cibuli s řapíky.
-
Přidáme rajčata, promícháme a pod pokličkou dusíme 5minut.
-
Poté přidáme cuketu a papriky. Zlehka osolíme, opepříme, promícháme a opět pod pokličkou dusíme dalších 5minut.
-
Pokličku odstraníme, sporák zesílíme na nevyšší stupeň a za stálého promíchávání necháme odvařit puštěnou šťávu.
-
Do misky si postupně vyklepneme vejce a vlijeme do zeleninové směsi, kterou máme podušenou na skus. Promícháme, vejce necháme srazit a dle potřeby dochutíme.
-
Na talíři můžeme doplnit uzeninou, kterou jsme si během dušení zeleniny osmahli na vedlejší pánvi.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Je zde již více receptů na různá leča a jejich přípravu, tak přidávám další verzi, která je také velice chutná. Řapíky krásně jídlo rozvoněly a byla to príma šťavnatá pochoutka.
Jen to chce po chvilkách během dušení hlavně do kousků cukety píchnout vidličkou, aby se nám nerozdusila.