
Suroviny
- 400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 3 lžíce oleje
- 375 ml vody
- ovoce:
- rybíz
- meruňky
- jahody
- švestky…)
- na drobenku:
- 6 lžic pohankové mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 pl stelly ( rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek)
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru a margarínu. Pečeme při 160°C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil. Do drobenky můžeme přidat 1 lžíci jemně sekaných mandlí.
Poznámka od kuchařky
Po třech letech na dietě jsem konečně sesbírala odvahu na koláč, který nebude jen samotné suché těsto. Bála jsem se, aby se pod těžkým ovocem nesrazil, ale jak je vidět z obrázku, dopadlo to dobře. Takže odteď pečení s ovocem zdar! 🙂
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.