![Divoká svíčka z býčkova líčka – dělená strava (zvířátka)_5ff921c6636f5.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/divoka-svicka-z-byckova-licka-delena-strava-zviratka_5ff921c654a47.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 600 g hovězích líček
- trochu slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 2 větší mrkve
- 1/3 většího celeru
- 3 dcl červeného vína
- 3 dcl vody
- Koření:
- 2 bobkový list
- 5 nové koření
- 10 celý pepř
- 5 jalovec
- větvička čerstvého rozmarýnu
- 1 dcl smetany
- sůl
- umělé sladidlo
Postup přípravy receptu
-
Příprava v tlakovém hrnci (papiňáku):
Na oleji z obou stran orestujeme hovězí líčka. Přidáme očištěnou zeleninu, pokrájenou na větší kousky, podlijeme vodou a vínem. Vsypeme koření, přiměřeně osolíme a dáme dusit cca na 3/4 hodinky. -
Pak přecedíme do jiného hrnce, maso si dáme bokem, zeleninu z cedníku opatrně vybereme (abychom se zbavili koření) a přidáme do hrnce, rozmačkáme co to jde, pak do hladka rozmixujeme. Zelenina nám vše krásně zahustí, pro zjemnění přidáme ještě deci smetany, necháme projít varem.
-
Podle chuti (i s ohledem na použité víno) můžeme dosladit. Masíko vrátíme do omáčky.
Poznámka od kuchařky
1) Víno se sice ke zvířátkům nedoporučuje, ale protože se alkohol zcela vyvaří, občas ho používám.
2) Svíčková to sice není, ale omáčka ji trochu připomíná. Pokud bude mít někdo připomínky k názvu, předem se omlouvám:-)
3) Nepasíruju, snažím se využít maximum zeleniny, proto ji nechávám v omáčce a mixuji (slouží jako jediná příloha).