Mátové sušenky

88
- reklama -

Suroviny
62 porcí

60 g třtinového cukru
85 g změklého másla
1 žloutek pokojové teploty
130 g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
80 g máty (lístky)
5 lžic třtinového oleje
200 g čokolády s alespoň 60% kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve společně prošlehejte máslo, žloutek a cukr do světlejší pěny – tedy šlehejte alespoň 2 minuty.

  2. Ve větší míse promíchejte 130g polohrubé mouky se lžičkou prášku do pečiva. K mouce přidejte máslovou směs a vypracujte lepivé těsto.

  3. Mátu nakrájejte na drobné kousky, a to klidně včetně stopek od lístků, ale bez tuhých stonků. 5 lžic nakrájené máty přidejte k těstu a pořádně propracujte.

  4. Plech vyložte pečicím papírem a zapněte si troubu na 200°C.

  5. Z těsta tvarujte malé kuličky, které položte na plech a zploštěte do nízké placičky. Nezapomeňte ponechat mezi placičkami dostatečnou mezeru, aby se vám při pečení nespojily. Těsto vám vyjde na 2 a půl plechu sušenek. Připravený plech vložte do vyhřáté trouby asi na 5 minut, až okraje sušenek pěkně zrůžoví (doba pečení hodně závisí na typu trouby a velikosti sušenek).

  6. Zatímco máte sušenky v troubě, položte si tepluvzdornou mísu na hrnec s mírně vroucí vodou, vsypte do ní zbytek máty a zakápněte 5 lžícemi řepkového oleje. Po celou dobu, co se budou péct sušenky nechte mísu na vodní lázni, aby máta mohla do oleje pustit co nejvíce silic.

  7. Upečené sušenky vytáhněte z trouby, nechte zcela vychladnout a teprve potom sejměte z plechu, jinak by se vám rozdrobily. Zatímco sušenky chladnou, připravte si mátovou čokoládu.

  8. Mátu s olejem slijte pomocí hustého cedníku. Když vše pořádně vymačkáte, měli byste získat 3 lžíce mátového oleje. Nad hrnec s mírně vroucí vodou položte opět tepluvzdornou mísu s 200g nalámané čokolády a nechte ji pozvolna rozpustit. Přilijte mátový olej a pořádně promíchejte do hladké polevy.

  9. Vychladlé sušenky pomocí mašlovačky potřete mátovou čokoládou a odložte na mřížku nebo na špejle. Do vlhké čokolády můžete ještě vmáčknout mátový lístek na ozdobu. Uložte do lednice ztuhnout a máte hotovo.

Poznámka od kuchařky

Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/matove-susenky/