
Suroviny
24 porcí
- Na těsto :
- 300 ml vody
- 125 ml oleje ( slunečnicový)
- 250 g hladké mouky
- 7 vajec
- špetka soli
- Na žloutkový krém:
- 1 l mléka
- 200 g cukru krupice
- 250 g másla
- 150 g vanilkového pudingu ( 4 x 37g sáček)
- 4 žloutky
- Na polevu:
- 1 kg fondánu
- 50 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Postup na těsto:
Sůl, vodu a olej dáme vařit do hrnce. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme hladkou ouku a mícháme vařečkou tak dlouho až hmota zanechává na dně hrnce bílý povlak. Hmotu vyjmeme a dáme do robotu. Mícháme hákem a za postupného přidávání vajec vymícháme hustou hmotu. -
Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na plech vyložený pečícím papírem stříkáme tvar kolečka s otvorem.
-
Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C 15 – 20 minut do světle hněda. Záleží na velikosti výrobku. BĚHEM PEČENÍ TROUBU OTVÍRÁME, ABYCHOM ODVĚTRALI PÁRU. Pokud vyjmeme jeden korpus během pečení a ťukneme do něj, musí být tvrdý, pak je správně pečený.
-
Postup na krém:
Mléko s cukrem ohřejeme na 38°C a část odlijeme do misky, kde ho smícháme s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu. -
Jakmile se začne mléko vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté necháme opět za stálého míchání vychladit.
-
Jakmile je krém vychladlý, nasypeme do něj na kostky nakrájené máslo povolené na pokojovou teplotu a nakonec vmícháme žloutky. Důkladně prošleháme, aby byl krém hladký.
-
Postup na polevu:
Fondán vložíme do rendlíku, přidáme vod a za stálého míchání na mírném ohni necháme rozpustit do tekuté konzistence, podle potřeby přidáme vodu. Fondán nesmí být horký, jinak by byl průhledný a ztratil by sytost barvy. -
Dokončení:
Upečené korpusy necháme vychladnout, rozřízneme je vodorovně, vršky dáme stranou a na spodek korpusu nastříkáme žloutkový krém. Vršek korpusu položíme upečenou stranou do rozehřátého fondánu, vyjmeme a řeznou stranou položíme na spodní část korpusu naplněného krémem. Fondán by měl z vrchní strany stékat.
Poznámka od kuchařky
Troubu můžete nechat celou dobu přiotevřenou, tak že mezi dvířka dáte vařečku – bála jsem se toho, ale opravdu krásně naskočily 🙂
Já nedělala polevu, nemáme rádi přeslazené zákusky, můžete jen tak, nebo pocukrovat.
Na fotu jsou ,,zbytky“, ty hezčí putovaly dál 😀
Tento recept je z kuchařky : Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka