
Suroviny
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky rebarbory
- jahody
- ostružiny
- borůvky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme rebarboru a nakrájíme ji na kostičky. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a kousky rebarbory jí zalijeme. Necháme odstát 2 minuty a ihned zcedíme! Rebarbora tak pouze ztratí svou kyselost (nemusíme tedy přidávat hrnek cukru navíc!), ale nesmí z ní být kaše.
-
Do misky dáme med (pokud máme tuhý, rozehřejeme v mikrovlnné troubě), olej, 2 žloutky a mléko (nejlépe pokojové teploty). Přidáme mouku se sodou, skořicí a solí. Dle potřeby přidáme ještě mléko. Konzistence by měla být „táhlá“.
-
V jiné misce si vyšleháme 2 bílky.
-
Sníh z bílků a kousky rebarbory (vychladlé!) přidáme do 1. misky a lehce promícháme.
-
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Nakonec ještě posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
-
Pečeme na 180°C asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Koláč není příliš sladký, takže kdo má radši sladší, tak doporučuji přidat do těsta ještě cukr (nejlépe třtinový).
Na velkém plechu se koláč dělal zhruba 30 minut. V dortové formě je potřeba jej péct zhruba 40 minut.
Díky rebarboře v těstě je koláček pěkně vláčný a svěží 😉