Hovězí líčka na dobromysli s houbovým svítkem

72
- reklama -

Suroviny

500 g hovězích líček
50 g slaniny
100 ml červeného vína
1 lžíce sádla
1 střední cibule
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
vývar
sůl
pepř
1 lžíce dobromysli (lístky)
Svítek:
3 vejce
50 g másla + tenký plátek
hrst pokrájených lesních hub
4 lžíce polohrubé mouky
muškátový květ
sůl
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu dáme zesklovatět slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme sádlo, pokrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Vložíme líčka a zprudka je orestujeme.

  2. Maso osolíme, opepříme a zastříkneme vínem, které necháme zčásti vyvařit.

  3. Přilijeme vývar, přidáme lístky dobromysli a zvolna dusíme doměkka.

  4. Je-li třeba, přidáme během dušení další vývar (nebo vodu). Máslo prohněteme s moukou, uděláme kuličky, vložíme je do omáčky a necháme provařit (minimálně dvacet minut).

  5. Svitek : Na pánvi rozehřejeme plátek másla, přidáme pokrájené houby, osolíme, podusíme doměkka a necháme vychladnout.

  6. V míse utřeme 50 g povoleného másla s třemi žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh.

  7. Ke žloutkům přidáváme střídavě lžíci sněhu a mouky. Mouky dáme tolik, aby nám vzniklo těsto, které jde rozetřít na plech (vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný).

  8. Těsto ochutíme solí, muškátovým květem, vmícháme podušené houby a jemně pokrájenou pažitku.

  9. Rozetřeme ho na menší plech, nebo do koláčové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Svítek je ze staré kuchařky, viz. foto, jen jsem recept pozměnila přidáním hub a pažitky. Z uvedeného množství moc těsta neuděláme, recept je původně uveden jako vložka do polévek, proto při použití jako přílohy je třeba použít víc surovin.