
Suroviny
- 500 g hovězích líček
- 50 g slaniny
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce sádla
- 1 střední cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- vývar
- sůl
- pepř
- 1 lžíce dobromysli (lístky)
- Svítek:
- 3 vejce
- 50 g másla + tenký plátek
- hrst pokrájených lesních hub
- 4 lžíce polohrubé mouky
- muškátový květ
- sůl
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Do kastrolu dáme zesklovatět slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme sádlo, pokrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Vložíme líčka a zprudka je orestujeme.
-
Maso osolíme, opepříme a zastříkneme vínem, které necháme zčásti vyvařit.
-
Přilijeme vývar, přidáme lístky dobromysli a zvolna dusíme doměkka.
-
Je-li třeba, přidáme během dušení další vývar (nebo vodu). Máslo prohněteme s moukou, uděláme kuličky, vložíme je do omáčky a necháme provařit (minimálně dvacet minut).
-
Svitek : Na pánvi rozehřejeme plátek másla, přidáme pokrájené houby, osolíme, podusíme doměkka a necháme vychladnout.
-
V míse utřeme 50 g povoleného másla s třemi žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh.
-
Ke žloutkům přidáváme střídavě lžíci sněhu a mouky. Mouky dáme tolik, aby nám vzniklo těsto, které jde rozetřít na plech (vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný).
-
Těsto ochutíme solí, muškátovým květem, vmícháme podušené houby a jemně pokrájenou pažitku.
-
Rozetřeme ho na menší plech, nebo do koláčové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Svítek je ze staré kuchařky, viz. foto, jen jsem recept pozměnila přidáním hub a pažitky. Z uvedeného množství moc těsta neuděláme, recept je původně uveden jako vložka do polévek, proto při použití jako přílohy je třeba použít víc surovin.