Suroviny
3 porce
- 3 plátky stehenního masa – cca 400 g
- sůl
- oblíbené koření
- nebo jen čerstvě hrubě mletý pepř, prolisovaný česnek apod.
- 2,5 lžíce oleje
- 10 g mouky
- cca 200 ml vody v začátku a pak dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Stehenní maso osolíme a okořeníme dle svých zvyklostí. Buď použijeme nějaké oblíbené koření, nebo maso potřeme prolisovaným česnekem, případně zvolíme nějaké bylinky.
-
Na pánev s nepřilnavým povrchem vlijeme olej, necháme ho rozehřát a maso z obou stran opečeme. Pak ho dáme na stranu na hromádku (nebo vyjmeme na talíř), do výpeku přidáme mouku a za stálého míchání ji chvilku restujeme – jako jíšku. Pak zalijeme vodou, mícháme až do varu a můžeme lehce přisolit. Záleží, jak moc je osolené maso. Maso opět rozložíme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Vodu dáme dle potřeby. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a pokud je třeba, přidáme vodu. Tu občas zkontrolujeme a pokud je třeba, tak trochu přidáme. Ke konci dušení už šťávu buď zredukujeme, necháme odpařit bez pokličky nebo naopak přidáme trochu vody.
-
Vhodná je bramborová příhoha a zeleninový salát.
Poznámka od kuchařky
Takto připravuji maso když spěchám, ale potřebuji mít navařeno. V kuchyni nikdo nechce strávit mnoho času, když je třeba i na chatě nebo chalupě. A maso se lehce připraví v jedné pánvi i s dobře provařenou šťávou, bez zbytečného nádobí navíc.
Maso se může nožem upravit a naklepat, bude se připravovat kratší dobu. Ale nutně se naklepávat nemusí.
Pokud se dělá více porcí, tak dělávám v troubě. Maso se na pánvi opeče a naskládá do pekáčku. V pánvi se udělá jíška, zalije vodou, nechá zavařit, vlije na maso a pekáček se přiklopí. Je dobré šťávu lehce osolit hned v začátku, pokud není maso moc solené. Pekáček se vloží do předehřáté trouby. Ke konci přípravy se upraví hustota šťávy. Buď pekáček odklopíme nebo přidáme trochu vody.