
Suroviny
- 100 g čočky
- 1 menší cibule
- 1 lžíce hl. mouky
- 2 lžíce tuku
- 2 brambory
- 1 menší mrkev
- majoránka
- česnek dle chuti
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Čočku necháme nejlépe přes noc namočenou ve vodě.
-
V hrnci rozpálíme olej na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
-
Až cibule zezlátne, zaprášíme ji lžící hladké mouky.
-
Vzniklou jíšku zalejeme zhruba 3 litry vody a přidáme změklou čočku.
-
Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni pozvolna vaříme. Je důležité často míchat, čočka se ráda přichytává ke dnu.
-
Brambory a mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme je do hrnce.
-
Nakonec osolíme, opepříme, přidáme majoránku a česnek a čekáme až změkne zelenina.
Poznámka od kuchařky
Tuto polévku vždy vařila moje babička a já se po ní mohla utlouct. Je jednoduchá, rychlá a chutná. A pro mlsné jazýčky malý tip: K restované cibulce můžeme přihodit nadrobno nakrájený špek nebo slaninu. Přeji dobrou chuť 🙂