Lasagne s kapustou a sýrovým bešamelem

45
- reklama -

Suroviny
6 – 8 porcí

12 plátků lasagní (podle velikosti zapékací mísy, aby vznily aspoň tři vrstvy těstovin)
400 g mletého masa mix (nebo jen hovězí)
asi 9 velkých kapustových listů (kapustu obyčeknou, ne kadeřavou)
1 velký rajský protlak nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat
2 stroužky rozmačkaného česneku
300 ml vývaru (masový či zeleninový, eventuelně voda)
sůl
oregano
tymián
pepř podle chuti
případně troška cukru
4 lžíce Parmazánu
Bešamel:
5 dkg másla
3 lžíce hladké mouky
600 ml mléka
4 lžíce parmazánu
muškátový květ nebo oříšek
sůl
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Příprava kapusty:
    Kapustové listy omyjeme, vyřízneme tvrdý střed a na páře vaříme asi 10 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Masovo-rajčatová směs:
    Maso opečeme na oleji, když zbělá, přilijeme protlak (konzervovaná rajčata). Podlijeme, přidáme koření a česnek, osolíme, případně osladíme a provaříme asi 15 minut. Průběžně podléváme – mělo by nám vzniknout větší množství směsi, protože lasagně v pekáči nesmějí být suché.

  3. Bešamel:
    Máslo rozpustíme a přidáme mouku. Světlou jíšku zalijeme postupně mlékem, řádně rozmícháme a provaříme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl, špetku muškátového květu (oříšku) a bazalku. Odstavíme a přisypeme ještě 3 – 4 lžíce strouhaného parmazánu.

  4. Dno zapékací mísy lehce vytřeme olejem, položíme na ni první vrstvu kapusty, zalijeme několika lžícemi masovo-rajčatové směsi, pak plátky lasagní a trochou bešamelu. Pokračujeme další vrstvou – lasagne, masová směs, kapusta, bešamel. Ve třetí vrstvě postup opakujeme. Nakonec položíme poslední plátky lasagní, zalijeme je trochou masovou směsí, poklademe posledními listy kapusty a ty ještě lehce potřeme směsí z rajčat a masa.

  5. Pečeme v troubě při 160°C asi 30 – 40 minut, ke konci posypeme parmazánem a troubu vypneme. Podáváme horké, výborné jsou se salátem z listové zeleniny.

Poznámka od kuchařky

Místo kapusty můžete použít i na páře připravenou a pak nasekanou brokolici, stejně jako špenátové listy (ty ale použijeme syrové a až do druhé vrsty).