Suroviny
6 – 8 porcí
- 12 plátků lasagní (podle velikosti zapékací mísy, aby vznily aspoň tři vrstvy těstovin)
- 400 g mletého masa mix (nebo jen hovězí)
- asi 9 velkých kapustových listů (kapustu obyčeknou, ne kadeřavou)
- 1 velký rajský protlak nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- 300 ml vývaru (masový či zeleninový, eventuelně voda)
- sůl
- oregano
- tymián
- pepř podle chuti
- případně troška cukru
- 4 lžíce Parmazánu
- Bešamel:
- 5 dkg másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 600 ml mléka
- 4 lžíce parmazánu
- muškátový květ nebo oříšek
- sůl
- bazalka
Postup přípravy receptu
-
Příprava kapusty:
Kapustové listy omyjeme, vyřízneme tvrdý střed a na páře vaříme asi 10 minut. -
Masovo-rajčatová směs:
Maso opečeme na oleji, když zbělá, přilijeme protlak (konzervovaná rajčata). Podlijeme, přidáme koření a česnek, osolíme, případně osladíme a provaříme asi 15 minut. Průběžně podléváme – mělo by nám vzniknout větší množství směsi, protože lasagně v pekáči nesmějí být suché. -
Bešamel:
Máslo rozpustíme a přidáme mouku. Světlou jíšku zalijeme postupně mlékem, řádně rozmícháme a provaříme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl, špetku muškátového květu (oříšku) a bazalku. Odstavíme a přisypeme ještě 3 – 4 lžíce strouhaného parmazánu. -
Dno zapékací mísy lehce vytřeme olejem, položíme na ni první vrstvu kapusty, zalijeme několika lžícemi masovo-rajčatové směsi, pak plátky lasagní a trochou bešamelu. Pokračujeme další vrstvou – lasagne, masová směs, kapusta, bešamel. Ve třetí vrstvě postup opakujeme. Nakonec položíme poslední plátky lasagní, zalijeme je trochou masovou směsí, poklademe posledními listy kapusty a ty ještě lehce potřeme směsí z rajčat a masa.
-
Pečeme v troubě při 160°C asi 30 – 40 minut, ke konci posypeme parmazánem a troubu vypneme. Podáváme horké, výborné jsou se salátem z listové zeleniny.
Poznámka od kuchařky
Místo kapusty můžete použít i na páře připravenou a pak nasekanou brokolici, stejně jako špenátové listy (ty ale použijeme syrové a až do druhé vrsty).