Polévka z červené čočky s kuřecím masem

59
- reklama -

Suroviny

cca 250 g kuřecích prsou
cca 1 hrnek červené čočky
2 cibule
1 střední mrkev
menší 1/4 celeru
4 střední brambory
1 konzerva krájených rajčat
3 stroužky česneku
olivový olej
sůl
pepř
sladká sušená paprika
bobkový list
nové koření
majoránka
drcený kmín
tymián
sušená petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Pro začátek to chce větší hrnec, ale jakmile se ují, vystačí to i na menší. Mrkev a celer jsem si na jemno nastrouhala. 1 cibuli na jemno nakrájela. Maso jsem si nakrájela na menší kostky (plátky, kousky, na cokoliv je libo), osolila, opepřila a ochutila trochou sladké papriky.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce jsem si dala trochu olivového oleje a dala do něj osmažit maso. Když už bylo propečené a pustilo šťávu, dala jsem si jej do misky bokem a na výpeku jsem si osmahla zeleninu a až chytla barvu, zalila jsem ji zhruba 2-3 hrnky vody.

  3. Někdy mezitím jsem si naškrábala brambory a nakrájela je na kostičky, které jsem přidala do hrnce s novým kořením a 2 bobkovými listy. Přidala jsem i trochu kmínu, majoránky, tymiánu, petrželové natě a docela dost pepře.

  4. Zhruba po 15 minutách varu poměrně naprudko jsem vsypala do polévky hrnek čočky a vařila dalších 10-15 minut. Brambory jsem šťouchadlem lehce rozmačkala a přidala konzervu krájených rajčat, na hrubo nakrájené cibule a maso.

  5. Zároveň jsem dosolila podle potřeby a přidala ještě kmín, majoránku a tymián. Na posledních 5 minut jsem přidala i prolisovaný česnek.

  6. Ony kostky brambor mi nakonec v polévce přišly takové nepatřičné, tudíž při rozšťouchání jednak zahustily, jednak zůstaly takové akorát velké.

  7. Podávala jsem zdobené petrželovou natí a strouhanou Gran Moravií. Možno doplnit i o opečený toast či krutony.

Poznámka od kuchařky

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2013/10/hrejiva-…

Inspirace je z časopisu Chuť a styl, do jaké míry jsem se držela či nedržela receptu, nedokážu říct, protože jsem jej jen prolistovala a pak do polévky dala to, co bylo doma.