
Suroviny
- 3/4 hrnku čočky
- 1 větší cibule
- 2 malé nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 brambora
- 1 kostka zeleninového bujonu
- olej
- sušená majoránka
- 2 stroužky česneku
- instantní polenta na zahuštění (cca 2 lžíce)
- petrželka
- (alternativně pro masožrouty klobása bezlepková)
Postup přípravy receptu
-
Čočku namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat.
-
Na oleji osmahneme cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, masožrouti mohou přidat nakrájenou klobásu.
-
Přidáme scezenou čočku a na kostičky nakrájenou bramboru, asi 1.5 litru vody, kostku bojunu, majoránku (tou nešetříme) a česnek a vaříme 30 minut.
-
Za intenzivního míchání přisypeme polentu a ještě 5 minut povaříme.
Na závěr ozdobíme čerstvou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Když jsem byla malá, maminka často vařila hodně hustou polévku, do které kromě čočky a brambor dávala také hrubou krupici. Zkusila jsem ji nahradit polentou a výsledek byl téměř takový, jaký si pamatuji z dětství.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.