Hustá čočková polévka – bezlepková

88
- reklama -

Suroviny

3/4 hrnku čočky
1 větší cibule
2 malé nahrubo nastrouhané mrkve
1 brambora
1 kostka zeleninového bujonu
olej
sušená majoránka
2 stroužky česneku
instantní polenta na zahuštění (cca 2 lžíce)
petrželka
(alternativně pro masožrouty klobása bezlepková)

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat.

  2. Na oleji osmahneme cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, masožrouti mohou přidat nakrájenou klobásu.

  3. Přidáme scezenou čočku a na kostičky nakrájenou bramboru, asi 1.5 litru vody, kostku bojunu, majoránku (tou nešetříme) a česnek a vaříme 30 minut.

  4. Za intenzivního míchání přisypeme polentu a ještě 5 minut povaříme.

    Na závěr ozdobíme čerstvou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Když jsem byla malá, maminka často vařila hodně hustou polévku, do které kromě čočky a brambor dávala také hrubou krupici. Zkusila jsem ji nahradit polentou a výsledek byl téměř takový, jaký si pamatuji z dětství.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.