![Vídeňské brambory_5ff8fa4e32b5a.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/videnske-brambory_5ff8fa4e2118f.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 500 g brambor
- 150 g slaniny
- 1 velká cibule
- cca 100 ml smetany na vaření
- zelená petrželka
- sůl
- popř. malý kousek másla
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody.
-
Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, slaninu a posekáme petrželku. Na pánev dáme restovat slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, přidáme malý kousek másla.
-
Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou.
-
Podáváme jako přílohu, ale klidně může být i jako hlavní chod, pokud někdo nevyžaduje maso 🙂
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy Stoletá kuchařka a je uváděn z roku 1910.
Moje recepty najdete také na stránkách http://www.pazitka.cz/kucharky/andrea-motlikova/
Kuchařka: 1974andrea