
Suroviny
4-6 porcí
- 1-1,5 kg libového vepřového boku s kůží
- 2 lžíce koření vepřová pečeně
- 1 kg karotky
- 2 jablka
- 2 dl 100% mrkvové šťávy
- 2 dl zeleninového vývaru
- máslová jíška
- sůl
- máslo
- cukr
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Vepřový bok rozporcujeme na čtyři stejně velké kusy tak, aby každý obsahoval i svůj podíl kůže. Kůži nařežeme, nejlépe za pomocí odlamovacího kutilského nože na kostičky. Maso osolíme, opepříme a bohatě posypeme kořenící směsí.
-
Dobře maso s kořením promneme, včetně zářezů v kůži a dáme do pekáče, který jsme pro lepší manipulaci vyložili pečícím papírem a pečeme nezakryté 80 minut na plný výkon trouby.
-
Kůže se stane zcela křupavou a musí na ní být malé puchýřky.
-
Slijeme vypečený tuk a přidáme na měsíčky nakrájená dvě jablka, vyskládáme je do mezer mezi masem a podlijeme 3 dl vody.
-
Dáme do trouby dále péct již na střední teplotu a maso na povrchu pouze přikryjeme kusem pečícího papíru.
-
Pečeme dalších 80 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.
-
Do hrnce si dáme 50 g másla do kterého po rozpuštění přidáme tři najemno nakrájené šalotky a na kostičky a kolečka nakrájenou karotku a lehce orestujeme.
-
Podlijeme 2 dl 100 % mrkvové šťávy, 2 dl zeleninového vývaru a zlehka dusíme.
-
Když je mrkev skoro měkká, tak zahustíme nastrouhanou studenou máslovou jíškou, dochutíme cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme lehce probublávat 10 minut.
-
Na závěr zjemníme oříškem másla a již nevaříme. Bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky dle zářezů v kůži a opečeme plátky na sucho z obou stran, za použití rozpálené nepřilnavé pánve a ihned podáváme.
-
Vhodnou přílohou, jsou vařené brambory, sypané sekanou petrželovou natí.
Poznámka od kuchařky
Způsob pečení masa tzv. šokem – inspirace kuchař Jamie Oliver a lehce upraveno dle vlastní fantazie 🙂
Máslová jíška: