
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml tekuté šlehačky
- 50 g másla
- 120 g cukru
- 2-3 žloutky
- 30 g droždí
- citronová kůra
- špetka soli
- bílek a trochu vody na potření
- mandlové hranolky na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Pokud dáváte těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dejte vlažnou šlehačku, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Nechte vypracovat a vykynout těsto.
-
Lze i klasicky: Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou šlehačkou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
-
Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme „provaz“, též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.
-
Pak potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C, po 1/4 hodině snížíme na 160°C a dopečeme.
Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.
Poznámka od kuchařky
Příště zadělám těsto jen z 300 g mouky, věnec byl zbytečně velký, menší bude i hezčí. Nebo přebytečné těsto zpracuji jinak 🙂
Nápad jsem si před mnoha lety vystřihla z nějakého časopisu.