Kuřecí prsa v citrusové,kořeněné marinádě

76
- reklama -

Suroviny

2 kuřecí prsa bez kosti a kůže
Na marinádu:
1 lžíce hnědého třtinového cukru
100 ml pomerančové šťávy
citronová šťávu z 1/2 citronu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mleté skořice
1 lžíce olivového oleje
špetku mletého bílého pepře
Dále budeme potřebovat:
1 cm silný plátek másla
1 lžíce oleje
dle vlastního uvážení sladkou sojovou omáčku
vejce na volské oko
sůl
zelené bylinky na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Do rozehřátého kastrůlku nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat a opatrně za neustálého promíchávání zalijeme citrusovou šťávou. Přidáme zázvor, skořici a pepř a necháme přejít varem. Dále přidáme olej a necháme vychladit.

  2. Každé prso rozpůlíme a nejlépe vidličkou hodně propícháme. Maso vložíme do chladné marinády a necháme do druhého dne uležet v lednici.

  3. Na pánev do rozehřátého másla s olejem dáme z marinády mírně osušené maso. Orestujeme z každé strany cca 4 minuty. Odložíme stranou a uchováme v teple.

  4. Do výpeku nalijeme marinádu, přikápneme trochu sojové omáčky, osolíme a uvedeme k varu. Na silném plameni necháme zredukovat na hustější konzistenci.

  5. Pokud budeme chtít, můžeme si na pánvi na troše rozehřátého oleje připravit volsko oko, kterým na talíři ozdobíme kuřecí prsa. Hotový pokrm přelijeme svařenou marinádou a posypeme zelenou bylinkou.

Poznámka od kuchařky

Honila nás mlsná a další experiment ze surovin, které byly momentálně k dispozici, byl chutný:-)

Je to hrozná“čuňačina“propíchávat maso, ale maso přes noc krásně natáhlo. Po orestování bylo křehké a voňavé. K tomu báječnému sosíku jsme měli čerstvé pečivo, ale hodí se i hranolky, nebo obyčejné uvařené brambory.