
Suroviny
4porce
- 1/2 kg bílých fazolí nebo červených
- 1/2 kg uzeného bůčku
- 2 větší cibule
- hřebíček
- 2 PL plnotučné hořčice
- pepř
- sůl
- kečup ostrý
- 2 PL medu
- na drobno nakrájené alespoň 4 větší stroužky česneku
- Do uzavíracího sítka:
- bobkový list
- nové koření celé
- špetka tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Fazole nenamáčíme!!! Po vyprání je dáme do vody, přidáme na kostky nakrájený bůček.
-
Cibule oloupeme a po celém obvodě do nich zapícháme větší množství hřebíčků a dáme takto upravené cibule též do hrnce ( takto upravené cibule se ani při delším vaření nerozpadnou, ale jen předají chuť a po skončení vaření se celé vyjmou ).
-
Přidáme všechny další ingredience, solí zatím šetříme, uzené je slané, dosolíme až na konec.
-
Nešetříme hlavně hořčicí, medem a kečupem, pomalu přivedeme k varu a vaříme doměkka fazolí, asi tři hod. Je možno použít pomalý hrnec, během vaření je nutno dle potřeby dolévat vodu.
-
Výsledný produkt by nemělo být třeba zahušťovat, dostatečně jej zahustí rozmněklé fazole.
-
Po uvaření dochutíme ještě solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Toto je pravý recept farmářů, neb jej není nutno uchovávat v ledničce, kterou ani neměli.